Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 65, 17-21, Jn 4, 43-54

V čase vrcholiacej pandémie boli (a ešte aj sú) všelijaké názory na testovanie, očkovanie i opatrenia.

Niektorí uisťovali sami seba, že na nich to nepríde, iní chránili seba aj iných. Tí čo ochoreli a prežili tvrdia, že im pomohli lekári a lieky, iní vravia o výnimočnej pomoci Boha.

Dnešné evanjelium hovorí o kráľovskom úradníkovi, ktorí iste robil čo sa dalo, iste mal veľa liečiteľov. Nepomohli, preto keď počul, že Ježiš prišiel z Judey do Galiley, vybral sa k nemu a prosil ho, aby šiel uzdraviť jeho syna, ktorý už umieral.

Príbeh nám názorne ukazuje rozvoj ľudskej viery. Úradník stratil vieru v ľudské možnosti. Táto jeho viera sa sklátila vtedy, keď lekári konštatovali, že chlapec je nevyliečiteľne chorý. To bola prvá etapa.

Druhú etapu tvorí cesta k Ježišovi a modlitba. Kráľovský sluha sa vydal k Ježišovi a prosil ho. Prosil ho prirodzene svojimi vlastnými slovami, ktoré vychádzali z jeho otcovského srdca. Keby sa v tejto chvíli chcel modliť iným spôsobom, jeho myšlienky by sa stále vracali ku chorému dieťaťu. A preto hovorí Ježišovi priamo o svojich obavách a o svojej bolesti. Takto sa človek oslobodzuje od svojich starostí, ktoré spôsobujú roztržitosť v modlitbe. 

Niekedy aj my potrebujeme k tomu, aby sme sa obrátili k Bohu, zažiť práve zlyhanie všetkých našich pozemských istôt. Obyčajne začíname počítať s Bohom až vtedy, keď všetky naše istoty zlyhali. Podobne to vidíme u ženy, ktorá trpel na krvotok. Minula celý majetok na lekárov a potom sa obrátila na Ježiša.

Nie je to najsprávnejšie. Preto mu Ježiš povedal: „Ak nevidíte znamenia a divy, neveríte.“

Ježiš naznačuje, že samotná viera v prítomnosť Boha medzi ľuďmi, je už riešením problému. Podobne učí Ján aj vo svojich listoch: „A tým víťazstvom, ktoré premohlo svet, je naša viera. Veď kto iný premáha svet, ak nie ten, kto verí, že Ježiš je, Boží Syn?“ (Jn 5,4-6) V tejto vete ide vlastne o vieru v Kristovo božstvo.

Ak si uvedomujeme, že Ježiš je medzi nami a dôverujeme mu tak potom správne riešime problémy života. Neznamená to však, že sa máme iba modliť a nič nerobiť. Napríklad v pandémii robíme čo je v našich silách a ostatne nechávame na Ježiša. Tak berieme aj vojnu neďaleko nás. Robíme čo je v našich silách, pomáhame, zbavujeme sa strachu a ostatné s dôverou nechávame na Pána Ježiša. Vidíme to u apoštoloch pri ceste na mori. Veslovali celú noc ako mohli, až potom im Ježiš pomohol a boli na brehu (Jn 6,16-21).

Turzovka, 28.3.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.