Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 1, 10. 16-20, Mt 23,1-12

Ťažké a ľahké – to sú dva pojmy, medzi ktorými sa budeme pohybovať pri uvažovaní nad dnešným evanjeliom.

Ježiš hovorí o zákonníkoch a farizejoch, ktorí viažu ťažké až neúnosné bremená a kladú ich ľuďom na plecia.

Porovnajme si tieto slová s Ježišovým zvolaním: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním. Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké." (Mt 11: 30)

Hneď musíme povedať, že pojmy „ťažké a ľahké“ sú relatívne. Pre zákonníkov a farizejov boli asi ľahšie tie všelijaké predpisy a zákazy, v nich sa vyžívali, vďaka nim si vytvárali prestíž. Inak by nasledovali Pána Ježiša. Iné je, že hoci viazali ťažké až neúnosné bremená a kládli ľuďom na plecia, ale sami ich nechceli ani prstom pohnúť.

Čo Ježišove „jarmo“? Ježiš o tom hovorí: „moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké." Pre apoštolov a ich nasledovníkov také bolo, veď ho na seba zobrali.

Pre koľkých je aj v dnešnej dobe ťažké a neznesiteľné?!

Rozdiel či niečo robíme vo vzťahu, dáva nám to zmysel, alebo ako bremeno, až nezmysel.

  1. Vo vzťahu, dáva nám to zmysel. Ak sa napríklad matka obetuje pre dieťa, otec pre rodinu, práca pre nejaký dobrý výsledok, alebo aj peniaze (ktoré potrebujeme pre život a rodinu), tak to nevidíme ako veľké bremeno. Dokonca aj športovci robia veľmi ťažké veci, keďže im to dáva zmysel.
  2. Ako bremeno bez zmyslu: Ak niekto chodí do školy, do práce, lebo musí. Nedáva mu to nič, nevie nájsť zmysel toho.

Tak sa môže stať bremenom modlitba, omša, spoveď... Aj duchovné veci môžu byť bremeno, prípadne farizejskou formalitou, ak nevidíme ich zmysel, sú bez vzťahu k Bohu. Ak si neuvedomujeme za čo máme ďakovať, prečo prosiť – teda modliť sa.

Rovnako ako keď, niekto nemá vzťah k rodine, chce z nej vypadnúť, nič sa mu nechce robiť. Všetko ho rozčuľuje, chce z domu vypadnúť, jeho srdce je niekde inde.

Pán Ježiš dal zmysel aj svojej veľkej obeti. Nasledoval Otcovu vôľu ako nikto iný. Jeho život určite nebol ľahký z pohľadu pohodlia. Svoje poslanie videl v službe ľudu.

Viera v Ježiša dáva človeku cestu aj tam, kde už nemá nádej. Otvára novú chuť do života práve tam, kde je len zúfalstvo.

Našou úlohou hľadať toho, ktorý o sebe hovorí: „Chcem, aby ste mali život a mali ho v hojnosti." Tým pomáhať aj iným, aby cez nás našli zmysel života.

Turzovka, 15.3.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.