Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 9, 4b-10, Lk 6, 36-38

Slovo milosrdenstvo je zložené z dvoch slov a znamená milé srdce.

My to slovo vnímame skôr ako odpustenie, byť odpúšťajúci.

Hebrejská Biblia to vyjadruje pojmom chesed a nachádza v nej 245 krát. Hieronym ho preložil vo Vulgáte ako misericordia (milé srdce). Mohli by sme to vyjadriť slovami: „milosrdenstvo, dobrosrdečnosť, ale aj vernosť, blahosklonnosť, blahovôľa“

Termín chesed nevyjadruje iba vnútorný postoj alebo emóciu. Označuje skôr aktívny skutok než stav a odohráva sa v existujúcom vzťahu. Aktívny v tomto vzťahu je ten, kto má väčšiu moc, a pasívny (prijímajúci) ho nemôže k tomuto činu prinútiť, je obdarovaný. Ide teda o nezaslúžený dar. Dovoláva sa toho Daniel v prvom čítaní: Pánovi, nášmu Bohu, svedčí milosrdenstvo a zľutovanie.

V Biblii charakterizuje väčšinou Božiu vlastnosť, zriedkavo ľudskú. Chesed zahŕňa „milosť“ ale je oveľa viac. Zahŕňa aj „zľutovanie“, ale nie je to iba zľutovanie. Termín je blízky „vernosti“, „spoľahlivosti“, „dôveryhodnosti“, ale nie je to iba vernosť, spoľahlivosť a dôveryhodnosť. Jednoducho neopísateľná Božia vlastnosť!

Keď Ježiš povedal: Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec, vyjadruje ľudský ideál, vrchol ľudských čností. Je to blízke jeho vyjadreniu: „Buďte dokonalí, ako dokonalý je náš Nebeský otec“.

Vo výzve: Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec, je aj neodsudzovanie, odpustenie, dávanie, čo spomína Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu. Ide o vrchol ľudskej činnosti.

Turzovka, 14.3.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.