Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jak 2, 14-24. 26, Mk 8, 34 – 9, 1

Keď som pri stretnutiach s mladými hovoril, že základom dobrého vzťahu je úcta, badal som, že sa dosť čudne na mňa pozerajú.

Táto vlastnosť akoby z nášho života vyprchala. Keď som im povedal, že si predsa svojich priateľov pre niečo vážia, niečo u nich uznávajú, to skôr zabralo. Takýto postoj je potrebný pre rovnocenný a dobrý vzťah.

Inak sme vo vzťahu iba zo zištných dôvodov, lebo mi dobre robí keď je niekto pri mne. Je to potreba mať toho druhého aby mi pomohol zvládnuť život, aby som nebol sám, aby mi vyplnil život a podobne. To už nie je ideál. Vzťah by mal byť nie podľa hesla: Potrebujem ťa, preto ťa milujem, ale milujem ťa, preto ťa potrebujem. Pozor, toto nie je iba pre puberťákov, zaľúbených. Je to pre každého z nás!

Nechápme preto vzťahy iba zo svojho pohľadu, ale z pohľadu iného. Potom sa usilujeme pomáhať iným, robiť ich šťastným.

Mala by to byť prirodzená vlastnosť kresťanov. Dnes sme počuli: Ježiš zavolal k sebe zástup aj učeníkov a povedal im: „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma“.

Ježiš hovorí o sebazaprení, o kríži. A nie je to o spomínanom? Byť vo vzťahu neznamená len brať, myslieť len na svoje „ja“. Kdeže! To je koniec každého vzťahu. Opäť sme pri známom: Chceš byť šťastný, rob šťastným toho druhého! Pán to vyjadril tiež slovami: Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa a pre evanjelium, zachráni si ho. Z pohľadu našej témy to úplne „sedí“! Musíme dávať život, aby sme ho získali. Teda dávať to, čo sme od Boha dostali. Vtedy máme odozvu v podobe dobrých vzťahov, vytvárame Božie kráľovstvo tu na zemi a samozrejme pripravujeme sa pre Božie kráľovstvo. Opäť to staré známe: Večnosť začína dnes.

Jeden pán kaplán sa mi sťažoval, že má na strednej škole žiačku, ktorá stále hudie, že nie je potrebný žiaden obrad. Má to súvis s dnešnou témou. Nemá obohacujúci vzťah. Je zahrotená do svojho ja. Očakáva, nie je ochotná dávať. Potom nevie dať ani Bohu „žiaden obrad“.

A má to súvis s úctou spomínanou v úvode. Chýba jej úcta k Stvoriteľovi, ktorý jej všetko dáva. Uznáva Stvoriteľa a váži si ho keď „nepotrebuje žiaden obrad“? Vytvorila si svojho boha. Jednoducho, nedajú sa oddeliť vzťahy k ľuďom, od vzťahu k Bohu.

Turzovka, 18.2.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.