Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Sam 11,1-4a. 5-10a. 13-171, Mk 4, 26-34

Základ vzťahu je úcta.

Aj vzťahu k Bohu i k človeku. Prikázania, modlitba, sv. omša, spoveď, prijímanie..., bez úcty k Bohu sú prázdnou formalitou. Lepšie si potrebu úcty znázorníme na medziľudských vzťahoch. Ak je niekto zaľúbený a nemá úctu k „objektu zaľúbenosti“, je to len sebectvo. Ak manželia nemajú úctu jeden k druhému, rodičia k deťom a deti k rodičom..., je to živorenie v spoločnej domácnosti, vzájomné trápenie. Lepšie to pochopíme, ak úctu doplníme pojmom rešpekt.
Priblížme si to na základe prvého čítania: V istý večer vstal Dávid zo svojho lôžka a prechádzal sa na streche kráľovského domu. Kráľ Dávid nemal úctu k sebe, rešpekt k svojmu poslaniu. On nemal oddychovať a večer vstať zo svojho lôžka. Mal byť so svojim ľudom a bojovať s nim. Ale on zo strechy videl ženu, ako sa kúpe. Žena bola veľmi pekná. Betsabe nemala úctu ani k sebe (nechala sa pri kúpaní obkukávať), a tým ani k manželovi, ktorý v tom čase bojoval.
Dávid nemal úctu ani k veliteľovi svojej armády, Joabovi. Z pozície kráľa ho nahovoril na vraždu. Nemal úctu k Uriášovi, ani k svojim vojakom, ktorí padli pre jeho zmyselné chúťky!
Príklad, ako rastie zlo z jedného hriešneho pohľadu, ako sa vzmáha lenivosť, aby roztiahlo svoje chápadla do celej spoločnosti. Dávid skorumpoval armádu, spoločnosť a neskôr to prerástlo v občiansku vojnu a spôsobilo veľa skazy. Hľa, dielo neúcty k človeku, nerešpektovanie Božích príkazov.
Evanjelium hovorí o tom, že tak, ako zrno prináša úrodu, ako horčičné zrnko vyrastie v strom, tak môže rásť Božie kráľovstvo – teda dobro.
Nielen zlo, našťastie i dobro sa môže rozrásť. A zdá sa, že záleží na úcte – rešpekte!

Turzovka, 28.1.2022




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.