Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Roku 236 ho zvolili za biskupa rímskej cirkvi.

Roku 250 na začiatku Déciovho prenasledovania, ako svedčí svätý Cyprián, získal mučenícku korunu a pochovali ho na Kalixtovom cintoríne. 

Z Listov svätého biskupa a mučeníka Cypriána Rímskej cirkvi o mučeníctve svätého pápeža Fabiána

(Fabián nám dáva príklad viery a statočnosti) 

Keď sa svätý Cyprián dozvedel o smrti pápeža Fabiána, poslal rímskym kňazom a diakonom tento list:

„Milovaní bratia, správa o smrti vynikajúceho muža, môjho brata, bola u nás ešte neistá a zvesti sa rôznili. Vtedy som dostal od vás list, ktorý ste mi poslali po subdiakonovi Kremenciovi a ktorý ma spoľahlivo informoval o Fabiánovej slávnej smrti. I zajasal som, že jeho bezúhonná služba bola tak dôstojne zavŕšená.

A vám veľa ráz blahoželám, že si jeho pamiatku uctievate takým slávnym a žiarivým svedectvom, a my sme sa vaším prostredníctvom dozvedeli, že pre vás je pamiatka na predstaveného slávna a nám dáva príklad viery a statočnosti.

Veď ako je pád predstaveného škodlivý a podlamuje tých, čo ho nasledujú, tak zasa je užitočné a spasiteľné, keď biskup dáva bratom príklad pevnej viery.“

Zdá sa, že skôr, ako dostala Rímska cirkev tento list, vydala kartáginskej cirkvi svedectvo o svojej vernosti v prenasledovaní:

„Cirkev stojí pevne vo viere, aj keď niektorí podľahli násiliu a padli, či už preto, že mali význačné postavenie, alebo sa ich zmocnil strach pred ľuďmi. Ale hoci sa od nás odlúčili, my sme ich neopustili: povzbudzovali sme ich a povzbudzujeme, aby robili pokánie, v nádeji, že dosiahnu odpustenie od toho, ktorý ho môže udeliť, aby sa nestali ešte horšími, keby sme ich opustili.

Vidíte teda, bratia, že aj vy máte takto robiť, aby sa tí, čo padli, pod vplyvom vášho povzbudenia napravili a aby, ak ich znova chytia, vyznali vieru, a tak napravili svoj predošlý poklesok. Aj iné prípady, ktoré na vás doliehajú, ako sme ich aj my riešili; aby tí, čo sa dostali do pokušenia a začali podliehať slabosti, robili pokánie za svoj skutok a túžili po cirkevnom spoločenstve, a tak im treba pomáhať. Aj vdovy a utláčaní, ktorí si nemôžu pomôcť sami, aj väzni a vyhnanci musia mať niekoho, kto by im poslúžil. Ale ani katechumeni, keď sa ich zmocní slabosť, nesmú byť sklamaní, treba im pomôcť.

Pozdravujú vás bratia, ktorí sú v putách, aj kňazi a celá Cirkev, ktorá sama s veľkým úsilím bdie nad všetkými, čo vzývajú Pánovo meno. Ale aj my prosíme, aby ste aj vy pamätali na nás.“

RESPONZÓRIUM  Flp 1, 23b; 3, 8b; 1, 21; 2, 17

Túžim zomrieť a byť s Kristom; všetko som stratil a pokladám za odpadky, aby som získal Krista. * Veď pre mňa žiť je Kristus a zomrieť zisk.

Keby som mal aj svoju krv vyliať na obetu a svätú službu vašej viery, radujem sa a radujem sa s vami všetkými. * Veď pre mňa žiť je Kristus a zomrieť zisk.

Modlime sa.

Bože, ty si sláva kňazov; daj, prosíme, aby sme podľa príkladu tvojho mučeníka, svätého Fabiána, a na jeho príhovor rástli vo viere a oddane ti slúžili. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov.

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1199-sv-fabian 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.