Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sof 3,14-22, I Tim 2,5-8, Jn 11,45-52 (Jn 17,20-25)

Zišli sme sa tu v Dome Sv. Jozefa, ktorý spravuje kongregácia sestier sv. Cyrila a Metoda.

V duchu apoštolskej činnosti sv. Cyrila a Metoda sa svojimi modlitbami, obetami a apoštolátom zapájajú do zjednocovacích snáh Cirkvi o duchovné zblíženie a zjednotenie najmä slovanských kresťanov. Chcú pokračovať v Kristovej prosbe k Otcovi pred umučením „Aby všetci boli jedno“ (Jn17,21).

Misia solúnskych bratov medzi Slovanmi stála na základoch eucharistie, lásky k Písmu Svätému, otvorenosti k Duchu Svätému a úcty k Panne Márii. Práve dnes na začiatku týždňa modlitieb sa jednotu kresťanov obetujeme sv. omšu podľa formulára: Panna Mária, Matka jednoty kresťanov.

Aké je miesto Panny Márie v zjednocovaní kresťanov?

Svätý pápež Jána Pavla II. (25. mája 1995), v Encyklika Ut unum sint v č. 102 naznačuje, že jednota nie je nedosiahnuteľný cieľ. Píše: „Keby sme sa chceli spýtať, či je to všetko skutočne možné, znela by odpoveď vždy - áno. Tá istá odpoveď, ktorá odznela od Márie z Nazareta, lebo pre Boha nie je nič nemožné“.

Pápež zdôrazňuje potrebu modlitby. V tejto encyklike v č. 27. uvádza:

Modlitba za jednotu však nie je vyhradená iba tým, ktorí žijú v prostredí rozdelenia kresťanov. Z toho intímneho a osobného dialógu, ktorý má každý z nás viesť v modlitbe s Pánom, nesmieme vylúčiť starosť o jednotu. Lebo len tak sa stane naplno súčasťou našej životnej reality a záväzku, ktorý sme v cirkvi prevzali. Aby som túto požiadavku znovu potvrdil, rozhodol som sa veriacim katolíckej cirkvi predložiť príkladný vzor, totiž vzor trapistky Márie Gabriely od Jednoty, ktorú som dňa 25. januára 1983 beatifikoval.

Na základe svojho povolania žiť v odlúčenosti od sveta venovala setra Mária Gabriela svoj život meditáciám a modlitbám zameraným na 17. kapitolu Jánovho evanjelia a obetovala ho za jednotu kresťanov. Práve toto je jadro každej modlitby: úplne a bezvýhradné odovzdanie vlastného života Otcovi skrze Syna v Duchu Svätom. Príklad sestry Márie Gabriely nás poučuje a dáva nám pochopiť, že na modlitbu za jednotu nepotrebujeme zvláštne časy, situácie alebo miesta. Kristova modlitba k Otcovi je vzorom pre všetkých, vždy a všade.“

Kto to je blahoslavená Mária Gabriela od Jednoty? Žila v trapistickom kláštore v Grottaferrate.

Dvadsaťštyriročná sestra Mária Gabriela vedela, že v priebehu roka zomrie. Chcela zomrieť tak, ako aj žila – v tichosti a nepovšimnutá. Ľudia, ktorí ju poznali z detstva, by o Márii Gabriele Sagheddu nepovedali nič výnimočné. Jej sestry v kláštore by nespomínali nič mimoriadne. Bola to jej túžba: byť svätou bez toho, aby vzbudila pozornosť.

Sestra Mária Gabriela zomrela 23. apríla 1939. Bola v kláštore Grottaferrate sotva tri roky.

Nasledujúce ráno sa matka Pia povedala zhromaždenými mníškam z Grottaferraty:

„Sestra Mária Gabriela bola ozajstnou trapistkou… Úplne zabudla na seba a oddala sa svojej úlohe dosiahnuť Božiu Slávu… Odišla s úsmevom bez toho, aby na seba upútala pozornosť, bez toho, aby sa na ňu niekto sťažoval… okrem úzkosti, ktorú všetci cítili, keď sa dozvedeli, že bola chorá a zistili, aký skrytý poklad mali.“

Pred smrťou zhromaždila a zničila všetky svoje písomnosti. Povedala, ak odchádzam ja, odchádza všetko. Sestre Márii Gabriele sa však nepodarilo zmiznúť. Úplne nezničila ani všetky svoje „písomnosti“. Zachovali sa niektoré z jej poznámok a súbor štyridsiatich listov, väčšinou venovaných matke a matke predstavenej.

Vzhľadom na jej vek a pôvod, sú listy trochu záhadou. Čitateľ je prekvapený, rovnako ako boli jej príbuzní z Dorgali: listy pôsobia, akoby ich napísal niekto iný. „Sú na vyššej úrovni schopností ako mala Mária Gabriela, ktorá nemala vyššie vzdelanie ako vychodenú 6. triedu.“

Ani z týchto listoch nedokážeme zistiť, čo sa pokúšala ukryť. Sestra Mária Gabriela mala tajomstvo. Bola to jediná vec, o ktorej nikdy nepísala domov. Jej tajomstvom bolo rozhodnutie, ktoré urobila. Keď sa už so súhlasom svojich nadriadených rozhodla, nikdy viac svoje rozhodnutie už nespomínala. Okrem dvoch či troch nadriadených tajomstvo Márie Gabriely pred jej smrťou poznala len jej matka Caterina Sagheddu a Don Benedict Ley z benediktínskeho opátstva Nashdom.

Pravdepodobne to, čo si Mária Gabriela želala zničiť spolu so svojimi „písomnosťami“, bolo jej jedinečné rozhodnutie, jej jediné tajomstvo. Zverejnením tohto tajomstva po jej smrti, nastalo to, čomu sa snažila najviac zabrániť, a to upútania pozornosti na seba. Mária Gabriela sa v januári 1938 rozhodla obetovať svoj život za jednotu kresťanov. Jej tajomstvo bolo podstatou jej života, kľúč k jej smrti, spôsob jej svätosti.

Hrob sestry Márie Gabriely v krypte jej nenápadného trapistického kláštora v Colli Albani neďaleko Ríma sa stal miestom pútnikov a ctiteľov z Európy, Veľkej Británie a Severnej Ameriky. V roku 1958 začal proces kanonizácie Márie Gabriely Sagheddu. A nakoniec, v roku 1995, keď ľudia čítali encykliku pápeža Jána Pavla II. o ekumenickom úsilí Ut unum sint, zistili, že Máriu Gabrielu Sagheddu, Dorgalčanku zo Sardínie, mníšku z Grottaferraty, uviedol pápež ako model každodennej povinnosti kresťanov modliť sa za kresťanskú jednotu.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 18.1.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.