Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ako ten čas uteká. Priam letí.

„Ako tieň sú dni nášho života“ – hovorí žalmista. Čas ničí a nahlodáva všetko. Vieme, že aj hviezdy starnú.

Umierajúci muž šepká: Vráťte mi ho späť - Koho? Čas mi vráťte. To sa nedá. Aj peniaz hodený do fontány sa dá vybrať, potopená loď vytiahnuť, lávou zasypané mesto vykopať, ale čas sa nedá vrátiť.

Gréckemu filozofovi Hérakleitosovi z Efezu (nar. r. 55O pred Kristom) sa pripisuje výrok „Panta rei“ (Všetko plynie), „Dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky“. „Nič nie je trvalé, okrem zmeny“ .Je to filozofia, ale aj skutočnosť. Dotýka sa nás.

Anglický spisovateľ Christofor Marlowe napísal ako Dr. Faust pomocou diabla zastavil čas. Skončilo to tragicky. Preto názov knihy: Tragická história života a smrti doktora Fausta.

Faust urobil zmluvu, ktorá končí: „Ja, Ján Faust z Witenbergu svojim podpisom odstupujem dušu Luciferovi a jeho služobníkovi Mefistofelovi. Po uplynutí 24 rokov dávam plné právo odniesť moje telo a celý majetok do pekla“. Nepodarilo sa!

Niečo podobné sa usilovali alchymisti, najmä za cisára Rudolfa II. (1552-1612), ktorý mal pred sebou Cranachov obraz Prameň mladosti. Nepodarilo sa!

My vieme, že to nie je možné. Sme realisti, ďakujeme za dary končiaceho sa roka a chceme byť rozumní vo využívaní času, ktorý nám dopraje Pán časov – náš Stvoriteľ.

Pomôže nám v tom povesť zo starej Perzie. Pútnik kráča popri mori a nájde plátené vrecúško s kamienkami. Hádže ich do mora. Posledný žmolí medzi prstami. Zistí, že je to drahokam. Neskoro, ostatné skončili v mori času.

Vyhodili sme tento rok 364 drahokamov – dní. Koľko už za svojho života?! Využívajme tie, ktoré nám budú dopriate.

Nevieme koľko zmlúv získal Mefistofeles pre svojho Lucifera. Už neplačme nad rozliatym mliekom, máme budúcnosť. Univerzitný viedenský profesor Friedrich Heer napísal: Večnosť začína dnes. Každú chvíľu preto berieme ako drahokam.

Turzovka, 31.12.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.