Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 7, 10-14, Lk 1, 26-38

Sokrates mal povedať: Viem, že nič neviem.

Spomína sa to ako vzor ľudí úprimne hľadajúcich pravdu. Je to aktuálne najmä teraz, keď sa matematici miešajú zdravotníkom do remesla, keď odborník na zdravú výživu je naraz právnik, psychiater aj politik... Odborníci mali v aj minulosti opačné názory, ale nikdy neboli tak vyhrotené a najmä nezhadzovali sa pred médiami a nezavádzali verejnosť. Je to ako keď rozhádaní manželia zaťahujú do svojich hádok detí a tie sa stávajú ich rukojemníkmi.

Veľkí ľudia sú pokorní k pravde a stále pokračujú pri jej poznávaní. Aj Mária bola veľká a pri poznávaní cesty ku pravde stále rástla.

Keď sa anjel Gabriel zjavil Panne Márii a odhalil jej Boží plán, bola prekvapená. Svätý Lukáš píše, že „sa zarazila" a povedala anjelovi, aby jej to vysvetlil (Lk 1, 29. 34). Mária nepochopila celý Boží plán hneď. No postupne porozumela, aké zázračné veci koná Boh. Pochopila, že Ježiš je predurčený položiť za nás život a že aj ona sama bude veľa trpieť, keď jej „dušu prenikne meč" (Lk 2, 35). Pritom si uvedomila, že najväčšou túžbou Boha je skrze Ježiša dať nám účasť na svojom živote. Boh nás chce „zbožstviť". Máriino poslanie, to, čo sa začalo ako zarážajúca návšteva anjela, rozvilo sa na život plný údivu nad veľkosťou Božieho plánu s nami.

Mnohí veľkí učitelia Cirkvi písali o Božom pláne dať nám božský život. Svätý Tomáš Akvinský napísal: „Keď nás chcel jednorodený Boží Syn urobiť účastnými na svojej božskej prirodzenosti, prijal našu prirodzenosť a stal sa človekom, aby ľudí urobil bohmi".

Sv. Bernard sa prihovára Márii: "Počula si, Panna, počneš a porodíš; počula si, že nie z muža, ale z Ducha Svätého. Anjel čaká na odpoveď, lebo sa musí vrátiť k Bohu, ktorý ho poslal. Aj my, Pani, čakáme na slovo zľutovania. My, na ktorých bolestne dolieha výrok odsúdenia.

Hľa, ponúka sa ti cena nášho vykúpenia; len čo dáš súhlas, budeme oslobodení. Všetkých nás stvorilo večné Božie Slovo, a hľa, umierame; tvoja krátka odpoveď nás obnoví a vrátime sa k životu... Povedz: Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova. (Lk 1,38)"

Mária odpovedala. Na rade sme my. Musíme rásť v prehlbovaní viery, poznaní evanjelia, skúmaní čo Boh od nás očakáva. A stále hovoriť a najmä dávať sa do pozície Márie: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ Iba vtedy budeme na ceste pravdy!

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.