Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 48, 17-19, Mt 11, 16-19

Deti sa hrajú na to čo prináša silné zážitky. 

Pán Ježiš spomína hru na svadbu a pohreb ako obraz, aby povedal človekovi pravdu o jeho ľahostajnosti voči šťastiu. Na to poukazuje aj prvé čítanie.

Čím to je, že veľká časť ľudí neberie vážne veľmi dôležité veci. Axiológia, čo je náuka, ktorá sa zaoberá teóriou hodnôt, o ich povahe, mieste a vzťahoch, študuje a vysvetľuje prečo to tak je to je. Martin Heidegger (nemecký filozof, básnik, žiak a nasledovník Edmunda Husserla, spočiatku sa chcel stať katolíckym kňazom), upozorňuje, že najdôležitejšia je základná voľba, pre čo sa človek rozhodne. Tomu podriadi svoje snahy.

Čo by mohlo byť najdôležitejšie? Čo by mala byť naša základná voľba? Šťastie. Samozrejme, potom je dôležité, čo si pod šťastím predstavujeme. Či je to chvíľkové, dočasné, alebo trvalé šťastie, dokonca večné. Teda pozlátka, smeti, alebo hodnoty.

Preto Izaiáš pradávno píše: Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa učí, čo ti osoží, a vedie ťa po ceste, ktorou máš ísť. A oznamuje, kam Boh vedie človeka: Keby si si bol všímal moje príkazy, tvoj pokoj by bol ako rieka a tvoja spravodlivosť ako morské vlny; ako piesku by bolo tvojich potomkov a ratolestí tvojho lona ako zrniek piesku...

O nás perfektne platia Ježišove slová: Komuže prirovnám toto pokolenie? Podobá sa deťom, čo vysedávajú na námestí a pokrikujú na svojich druhov: ‚Pískali sme vám, a netancovali ste; nariekali sme, a neplakali ste.‘

Dnešný človek má klapky na očiach. Je to zjavné aj v terajšej pandémii. Ide si svojou cestou. Neprijíma „hru o šťastie“!

Advent je dobou očakávania. Otestujem sa čo očakávame, o čo hráme?!

Turzovka, 10.12.2021 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.