Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 2, 1-5, Mt 8, 5-11

Aké pocity vyvoláva u vás slovo: Prídem!

Prirodzene, podľa toho kto vám to povie. Ak to povie majster dlho čakaný a zháňaný, tak sa veľmi potešíte. Rovnako sa potešíte, ak vám to povie niekto, koho máte radi.

Čo ak to povie niekto, kto môže dodať: Prídem a ...skontrolujem, ...pozriem čo to tam robíte, ...vybavím si to s vami. Alebo dokonca po „prídem“, nasleduje vyhrážka.

Pozrime sa na slovíčko „prídem“ v dnešnom Božom slove.

V prvom čítaní objektom tohto slova je starozákonný chrám. Zaznelo tam: Budú k nemu (chrámu) prúdiť všetky národy, prídu k nemu mnohé kmene a povedia: „Poďme, vystúpme na Pánov vrch, do domu Jakubovho Boha!

Prečo? Aby sa učili Božím cestám a jeho zákonu, aby našli múdrosť života. Preto nečudo, že žalmista volá: S radosťou pôjdeme do domu Pánovho – refrén.

V evanjeliu doslova zaznelo dnešné nosné slovo „prídem“. Stotníkovi ktorý sa na Ježiša obrátil s prosbou: „Pane, sluha mi leží doma ochrnutý a hrozne trpí“, Ježiš povedal: „Prídem a uzdravím ho.“

V dnešnom Božom slove je preferované slovíčko vždy potešujúcim. Ak by sme ho chceli aplikovať na seba, môžeme takto: Aj my prichádzame do Božieho domu (hoci teraz je to skôr symbolický príchod), sme dokázali kráčať po cestách Božích. A chceme sem prichádzať s radosťou, ale aj s postojom stotníka: Pane, nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu, ale povedz iba slovo a môj sluha ozdravie. Chceme byť uzdravení.

Pán Ježiš hovorí: Prídem. Vlastne už prichádza so svojim slovom – učí nás. Preto si pripomeňme prvé čítanie. Zaznelo tam aj toto: On bude súdiť národy a naprávať početné kmene, takže ony si zo svojich mečov ukujú radlice a zo svojich kopijí kosáky. Národ proti národu nezodvihne meč a nebudú sa priúčať boju. Hor‘ sa, dom Jakubov, kráčajme vo svetle Pánovom! Tak čo, prekovávame meče a kopije nenávisti na pluhy a kosáky? Zaorávame zlo, aby sme kosili úrodu pokoja a lásky?

Nepotrebujeme uzdravenie? Ježiš sa zadivil a tým, čo ho sprevádzali, povedal: „Veru, hovorím vám: Takú vieru som nenašiel u nikoho v Izraeli. Čomu sa bude Pán Ježiš čudovať pri svätom prijímaní, keď k nám príde? Našej viere, alebo nevere? Alebo budeme vo svedomí počuť takéto slova: Toľko ťa obohacujem svojou prítomnosťou a ty si stále neprekul kopije a meče! Stále nie si šíriteľom pokoja a lásky! Domnievam sa, že z tohto pohľadu každý z nás potrebuje povedať – a čo najúprimnejšie – stotníkove slova: Pane, nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu, ale povedz iba slovo a môj sluha ozdravie.

Takže, aké pocity máme keď nám Pán Ježiš hovorí: Prídem?

Turzovka, 29.11.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.