Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sv. omšu pri ktorej si snúbenci vyslúžia sviatosť manželstva sme začali prežehnaním – teda v mene Najsvätejšej Trojice.

Táto skutočnosť, že Boh je v troch osobách má rozhodujúcu úlohu pre vás, drahí snúbenci i pre každého z nás. Nemecký fyzik Filbert napísal knihu Dreieiden, v ktorej dokazuje, že v prírode sa zračí trojjedinosť Boha. Je príliš odborné popísané a hovoriť o fyzike na svadbe?! To by bol priveľa. Je to hrubý bachant a kým by som to ja pochopil a vysvetlil, tak by sme tu oslávili striebornú svadbu.

Preto poďme k niečomu jednoduchšiemu a veľmi aktuálnemu, čo nám Trojicu priblíži. Máme tu pred sebou snúbencov. Prečo sú tu? Chcú prijať sviatosť manželstva! A prečo? Lebo sa majú radi? Ešte jednu zdanlivo naivnú otázku: Prečo sa majú radi? No, neviem či by ste na to vedeli odpovedať aj vy snúbenci. Rozšírme túto otázku: Prečo sa ľudia majú radi? Tento cit nemohol vzniknúť len tak ani za miliardy rokov z hmoty! Prečo je tu láska? Lebo sme stvorení na obraz Boží. A keďže Boh nie je Bohom samoty, ale spoločenstva, stvoril nás z lásky a pre lásku. Sv. Pavol píše: Božia láska je rozliata v našich srdciach, skrze Ducha Svätého, ktorého sme dostali (Rim 5,5)

Pre nás všetkých sa tajomstvo Trojice zjavnejšie ukazuje v rodine. Tak ako jednu rodinu tvorí otec, matka a deti, tak jeden všemohúci Boh je v troch osobách: Otec, Syn a Duch svätý.

Prečo ste tu teda, vy snúbenci? Preto, že sme stvorení na obraz Boha. Kto je vlastne Boh? Panujúci vládca? Absolútne bytie? Všemohúci stvoriteľ? Vševediaca bytosť? Áno, je toto všetko. A predsa týmto všetkým sme ešte o Bohu nepovedali to najpodstatnejšie, to čo nemôžeme poznať sami od seba, to čo môžeme iba tušiť v hĺbke svojho srdca. Srdce to tuší, lebo je stvorené na Boží obraz. To najdôležitejšie o Bohu nám povedal a mohol povedať len On sám. A povedal to v Ježišovi Kristovi. Ježiš nám prišiel o Bohu povedať, že Boh sú tri, verne a nekonečne milujúce sa osoby. A práve na obraz týchto troch verne a nekonečne milujúcich sa osôb sme stvorení. Práve pre túto skutočnosť zostane v našej túžbe po láske stála ozvena večnosti. Alebo by chcel niekto poprieť, že keď si dnes ľudia vyznávajú lásku, že by už viac nechcel povedať: „Chcem byť s tebou navždy!“? Chcú a aj hovoria. Máme tu snúbencov, manželov a myslím, že by to potvrdili jeden druhému: Chcem byť s tebou navždy. Žiadne vyznanie lásky, ktoré nemá tento charakter, nie je vyznaním skutočnej lásky.

 Hovoria to presne tak ako to kedysi do úst svojich postáv vložil Viliam Shakespeare vo svojom slávnom románe Rómeo a Júlia: „Moja veľkodušnosť je ako more a nemá hraníc, aj moja láska je rovnako hlboká, cítim, že obidve sú nekonečné“. Iba vedomie večnej nekonečnosti lásky môže človeka naplniť v hĺbke jeho srdca.

A môžeme vymyslieť aj iné formy lásky: krátkodobé, na skúšku, premenlivé, zo zvedavosti, ale stále to zostanú iba naše formy lásky. Ľudské srdce je však stavané tak, že túži po čomsi väčšom ako je náš výmysel. Túži budovať obraz na ktorý bolo stvorené – obraz verne sa milujúcich osôb. Akákoľvek iná forma lásky je len nedostatočnou náhradou. Možno chvíľkovou útechou. Ale túžba po vzťahu, ktorý zostane navždy vo vedomí vzájomnej odovzdanosti v dobrom i zlom, v šťastí aj nešťastí, v zdraví aj v chorobe sa bude znova a znova ozývať v hĺbke ľudského srdca.

Milí snúbenci, v srdci stvorenom Bohom, máte obraz Trojice, obraz milujúceho Boba. Nachádzajte ho a žite stále v jeho láske.

Turzovka, 23.10.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.