Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 6, 19-23, Lk 12, 49-53

Sledovali sme požiare v Grécku, Španielsku a súcitili s tými, ktorí prišli o domovy, život.

Keď k nám došla správa o požiari nemocnice v Ružomberku, mysleli sme na chorých, ktorí tam ležia a či sa tam budú môcť liečiť. A tu počujeme: Oheň som prišiel vrhnúť na zem; a čo chcem? Len aby už vzplanul! Toto by sme mohli rozumieť obrazne, ale čo s týmto: Myslíte si, že som prišiel darovať pokoj zemi? Nie, hovorím vám, ale rozdelenie.

Na to čo hovorí dnes Pán Ježiš v evanjeliu, nie sme zvyknutí. To nie je Ježiš, ktorého poznáme, milosrdný a milujúci, ktorý sa s láskou obracia k hriešnikom, hľadá stratené ovečky a necháva sa ukrižovať, aby sme mohli byť spasení. Tu zrazu hovorí o ohni a o rozdelení.

Mýlime sa teda v Ježišovi? Nie je to ten istý radikálny fundamentalistický kazateľ, ktorý vo svojom fanatizme propaguje svätú vojnu? Dúfam, že je nám všetkým jasné, že takáto interpretácia je úplne nesprávna, aj keď v cirkevných dejinách bolo a je dostatok príkladov, ktoré touto pasážou odôvodňujú ozbrojený boj proti falošným učiteľom a učiteľom rôznych vierovyznaní.

Nielen vtedy, ale aj dnes, každá radikalizácia, každý fanatizmus a každý fundamentalizmus, každý extrémizmus bez ohľadu na náboženstvo, akákoľvek podobná filozofia a politika sú nesprávne z veľmi jednoduchého dôvodu; pretože nerešpektujú slobodu človeka, ktorú Boh dal každému, pretože Boh je láska a chce, aby ho človek miloval - a láska je možná iba v slobode. Preto aj sv. František Saleský povedal: „Sloboda je najvzácnejšou súčasťou človeka, životom srdca.“ Nútená láska nie je láska. Ak Boh chce, aby sme ho milovali pravdivo, úprimne a autenticky, potom to možno dosiahnuť iba slobodným rozhodnutím.

A práve v tomto bode sme dospeli k správnemu pochopeniu tohto evanjelia, ktoré sme dnes počuli. Oheň a rozdelenie nemajú nič spoločné s ozbrojenými konfliktami medzi národmi. Je to skôr o našom vnútornom boji, ktorý prebieha v našich srdciach. Oheň bol v Ježišovej dobe symbolom očisty. Jasne to ukazuje aj odkaz na krst. Ale krstom mám byť pokrstený a ako mi je úzko, kým sa to nestane!

Keď Ježiš prináša oheň na zem, chce, aby ľudia konečne pochopili, o čo v skutočnosti ide, a to o láske - láske k Bohu, o láske k blížnemu a o láske k sebe samému. Ježiš chce, aby tento oheň lásky konečne znova zapálil. To sa potom stalo na Turíce, keď Duch Svätý zostúpil na učeníkov v ohnivých jazykoch. Odvtedy sa už tento oheň nedá zastaviť.

To isté platí o rozdelení. Pretože nám Boh dal slobodu, sme schopní mu povedať áno, ale aj nie. Toto rozhodnutie sa vyžaduje aj od nás - a rozhodnutie má dôsledky. Môže to znamenať, že sa nám kvôli nasledovaniu Krista vysmievajú, odsudzujú a ponižujú. Môže to znamenať šikanovanie, alebo dokonca stratu zamestnania, stratu vlastnej rodiny a dokonca stratu života.

Z dnešného evanjelia nám je zrejmé, že viera nie je len koníčkom, ktorému sa môžem venovať, ako sa cítim. Ježiš nie je talizman, ktorého by sme ľubovoľne odkladali do zásuvky a potom ho znova vzali, keď nás to baví a je to vhodné. Ide teda o úplne zaangažovanie sa za vieru: vaše áno nech je áno, vaše nie nech je nie - vlažný je vypľutý. (porovnaj Zjv 3:16) 

Turzovka, 22.10. 2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.