Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Tim 4, 12-16, Lk 7,36-50

Často počuť: Čo si to dovoľuje voči mne, mohol by byť mojim deckom.

Ja už mám svoj vek, niečo som prežil a on sa takto ku mne správa; ja si nebudem tykať s takým frkanom...

Má niekto zásluhu na tom, že je starší, alebo mladší? Je nepekné ak niekto pohŕda starými, rovnako ako keď niekto pohŕda  mladými. Nik nemá zásluhy na tom, kedy sa narodil.

Pavol píše Timotejovi: Milovaný, nech nik tebou nepohŕda preto, že si mladý. Pavol nezdôrazňuje potrebu veku, poukazuje na dôležitejšie a preto vyzýva Timoteja: buď vzorom veriacim v slove, v správaní, v láske, vo viere, v čistote. To je podstatné , nie vek.

Na iných sa môžeme pozerať zhora nielen pre vek, ale aj pre vyššie spoločenské postavenie. To vyčíta Ježiš (zdanlivo neskromne) hostiteľovi farizejovi Šimonovi: Vošiel som do tvojho domu, a nedal si mi vodu na nohy. Ale ona slzami zmáčala moje nohy a svojimi vlasmi ich poutierala. Pritom to bol vtedajší samozrejmý spoločenský bontón.

„Ľudskosť, v strede každý človek – najmä ten na okraji“ – to bola jedna z hlavných myšlienok pápežovej cesty na Slovensko. Takže máme to potvrdené nielen Pavlom a Ježišom, ale aj jeho námestníkom na zemi.

Turzovka, 16.9.2021

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/377-stvrtok-24-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2297-stvrtok-24-tyzdna-19

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.