Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Svätec, ktorému venujeme pozornosť, sa nazýval plným menom Peter Julián (Pierre-Julien, čít. pier žülien) Eymard.

Narodil sa v mestečku La Mure d'Isere v juhovýchodnom Francúzsku.

Už od detstva pestoval veľmi živú úctu k Eucharistii. Pri prvom sv. prijímaní sľúbil Pánu Ježišovi, že sa stane kňazom. Ale otec nechcel o ničom takom ani počuť. Až keď r. 1831 zomrel, Peter vstúpil do seminára v meste Grenoble. Tam bol 20. júla 1834 vysvätený za kňaza. Po krátkom kaplánovaní ho biskup určil za farára do opustenej a zanedbanej farnosti Monteynard. Mladý farár svojou dobrotou, láskavosťou a rozumnosťou dosiahol, že už v druhom roku jeho účinkovania vo veľkonočnom čase všetci pristúpili k sviatostiam.

V auguste 1839 pocítil Božie vnuknutie, ktoré ho nabádalo, aby vstúpil do mladej rehoľnej spoločnosti Panny Márie (Societas Marie), ktorá sa ľudovo nazývala maristi. Chcel tak urobiť bez odkladania. Potajomky odchádzal z fary. Ale na ceste sa stretol so svojou sestrou, ktorá sa vracala z mesta Grenoble. Keď jej prezradil, čo ide urobiť, prosila ho, aby aspoň o jeden deň odložil svoj odchod. Ale on jej rozhodne odpovedal: "Boh ma volá dnes; zajtra by už bolo neskoro". Nešťastná sestra omdlela. On požiadal ľudí, čo boli nablízku, aby sa jej ujali a pokračoval v ceste.

Keďže viacerí maristi pracovali v tichomorských misiách, Peter Julián dúfal, že sa tiež dostane do misií v Oceánii. Ale namiesto toho musel zastávať v reholi rozličné funkcie. Tak bol špirituálom, miestnym predstaveným, provinciálom a asistentom generálneho predstaveného.

Počas revolučných nepokojov r. 1848 sa nachádzal v Lyone. Jedného dňa prišiel ku skupine revolucionárov, ktorí vyčíňali po uliciach, a usiloval sa ich utíšiť. Keď tí zbadali kňaza, hneď začali kričať: "Kňažúra do rieky!" Ale niektorí ho v poslednej chvíli spoznali a vysvetľovali kamarátom: "Tohoto nie, ten robí dobre celému mestu!" A s oslavnými výkrikmi ho viedli do kláštora.

Keď sa 2. februára 1851 modlil vo fourvierskej svätyni, dospel k presvedčeniu, že Boh od neho chce, aby založil rehoľu celkom oddanú úcte k Eucharistii. Sprvoti chcel zaviesť pobožnosť ustavičnej poklony v maristickej reholi. Avšak predstavení nesúhlasili. Napokon v máji 1856 dostal cirkevný dišpenz od sľubov, ktoré ho viazali k maristom. Tak bol slobodný na založenie eucharistického spoločenstva.

Najprv založil Združenie kňazov Najsvätejšej sviatosti. Sv. stolica ho potvrdila v r. 1863. V tom istom roku s pomocou Margity Guillotovej založil ženskú vetvu tohto spoločenstva: Služobnice Najsvätejšej sviatosti. Sv. stolica ich schválila r. 1871, teda až po zakladateľovej smrti. Okrem toho založil pre širší okruh veriacich Bratstvo Najsvätejšej sviatosti.

Jeho úsilím bolo podporovať vždy a všade Kristovo kráľovstvo v ľudskej spoločnosti. Preto ho pápež Pius XI. nazval predchodcom eucharistických kongresov. Horlil za časté sv. prijímanie. Jeho heslo bolo: "Ježiš je tam, teda všetci k nemu!" Často kázal o Eucharistii a o Panne Márii, ktorej v súvislosti s Eucharistiou dal titul "Naša Pani Najsvätejšej sviatosti".

Peter Julián Eymard zomrel v rodnom La Mure d'Isére 1. augusta 1868. Tam ho aj pochovali. V r. 1877 previezli jeho telesné pozostatky do kostola Pánovho tela v Paríži.

V júli 1925 ho pápež Pius XI. vyhlásil za blahoslaveného a v decembri 1962 pápež Ján XXIII. za svätého.

ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom 5. Dobrá kniha Trnava 1995

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.