Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mená Joachim a Anna pochádzajú z apokryfného Protoevanjelia sv. Jakuba, ktoré niekto napísal až okolo 150 po Kr., ktoré však Cirkev neuznala za apoštolský pôvodný spis.

No pre svoju starobylosť zanechalo stopy v ľudovej nábožnosti a v liturgii, ktoré z neho čerpali. Toto Protoevanjelium ho­vorí, že Anna bola až do staroby neplodná, no po dlhých a vrúcnych modlitbách a obetách Boh ich požehnal dievčatkom, ktorému dali meno Mirjam — Mária.

OMILOSTNENÁ!

Cirkevný otec svätý Ján Damaský, keď si spomína na rodičov najsvätejšej Panny, predstavuje nám ich slovami: «Po ich ovocí ich poznáte!»

Svätí manželia, Joachim a Anna, darovali celému svetu najvzácnejší plod — presvätú Pannu. Bola to dcéra Mária, ktorá bola bez hriechu počatá, bez hriechu zrodená, lebo od večnosti bola určená byť Matkou Spasiteľa sveta!

Blažení rodičia!

Matka Anna pochádzala z pokolenia Léviho. Manžel Joachim bol z rodu Dávida a pokolenia Júdovho. Manželia žili bohabojné, zachovávali príkazy Pánove. Gniavila ich len jedna bolesť, nemali dietky! U Židov sa to považovalo za trest. Modlili sa preto a vrúcne prosili Najvyššieho, aby ich manželstvo bolo plodné.

Aké to museli byť modlitby, aká dôvera, keď vedeli vyprosiť plod — Máriu, plod vyvolený Bohom!

Anna a Joachim boli už pokročilejšieho veku, keď sa im narodila dcéra, ktorej dali meno Mária. Bolo to dieťa, ktoré prevyšovalo anjelov.

Vedeli o tom?

Nik nemá takú vyvinutú intuíciu ako matka. A čo po­vedať o matke, ktorá ku prirodzenej intuícii pridá modlitbu a k modlitbe vieru?

Matka Anna bola žena viery. Už jej meno znamená v preklade «milosť», «omilostnená! »

Anna azda nielen tušila, ale aj verila a vedela, že svetu dala dieťa-dcéru, ktorá bola už zorničkou vykúpenia. Po­važovala preto za samozrejmé, pripravovať malú Máriu na veľkú úlohu Božiu. Najsvätejšia Panna poznala dobre Písmo a prorokov.

Podľa tradície — protoevanjelia Jakubovho — ju matka Anna ešte len trojročnú zaviedla do chrámu, či chrámového internátu, aby sa tu pripravila na úlohu — stať sa chrámom Syna Najvyššieho! Svätá Panna preto dokonale poznala prípravu dejín spásy.

Či nesvedčí o tom Zvestovanie?

Či jej nádherný spev Magnifikat nesvedčí a znalosti Písma a prorokov?

Čo sa z toho máme učiť my?

Rodičia Panny Márie sú veľkým vzorom pre rodičov v dvojakom smere:

  1. Vedieť prosiť o sväté deti.
  2. Vedieť sa zriecť aj najmilších detí, keď ich volá Boh.

V druhom prípade byť natoľko veľkodušným, že svojim deťom sami pripravujeme pôdu pre Božie úlohy.

Svätý Don Bosko to dobre pochopil a preto povedal: «V rodine, kde dieťa obetujú pre Kráľovstvo Božie, uprázd­nené miesto vyplní Ježiš Kristus.»

Matka Anna-Omilostnená to tiež dobre vedela. Obeto­vaním dcéry Márie priviedla Ježiša Krista do rodiny oveľa väčšej — do rodiny celého ľudského pokolenia.

Blažená matka Anna, blažený otec Joachim! Orodujte sa za našich rodičov, aby mali viac pochopenia pre príchod Ježiša Krista do vlastných rodín!

KVET

Otčenáš, Zdravas... za rodičov a dietky.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.