Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mária Magdaléna pochádzala z mestečka Magdala, ktoré ležalo na brehu Genezaretského jazera v Palestíne.

Ježiš ju oslobodil od posadnutia diablami a odvtedy ho milovala vrúcnou láskou. Bola mu verná i na Kalvárii, keď umieral na kríži. Jej ako prvej sa zjavil vzkriesený Ježiš a poslal ju oznámiť túto správu ustrašeným apoštolom.

MALA KVAPKA

Keď najsvätejšej Panne z Nazareta anjel Gabriel oznámil a vysvetlil Božie posolstvo, ponorená v Božiu lásku, v ne­smiernosť Najvyššieho, vedela v plnej oddanosti vysloviť iba jedno-jediné: «Fiat! — Staň sa!» Od Zvestovania žila ako kvapka vody v oceáne Božej veľkosti.

Keď Ježiš-Spasiteľ vyhnal sedem zlých duchov z Márie Magdalény (Mk 16,9), nebolo azda oddanejšej duše, okrem jeho Matky, nad túto ženu. Stačil jej on jediný! Ako kva­pôčka nechala sa uniesť prívalom jeho Božskej lásky. Vlastnosťou lásky je: Spojiť sa! Zjednotiť sa! Premeniť sa! Stra­tiť sa!

Stratiť sa v Ježišovi!

Každá kvapka vody sa stratí v oceáne.

Každá milujúca duša sa stratí v Božskom Srdci Ježiša.

Čo nás môže vyňať z tohto oceánu, čo rozdeliť kvapku od neho, to je jedine hriech!

Bez poškvrny počatá svätá Panna mohla byť najdoko­nalejšie zjednotená s Božím Synom, lebo sa jej nedotkol ani tieň hriechu.

Mária z Magdaly vedela si oceniť svoje oslobodenie od Zlého, ktoré previedol Ježiš. Bola mu nesmierne vďačná. Nemala inú túžbu, ako svoju prázdnotu naplniť Ježišom. Vákuum v našej duši neexistuje. Alebo ju naplní hriech, ale­bo milosť.

Pod krížom Ježiša trpeli najviac dve srdcia; prečisté srdce panenskej Matky a vďačné srdce Márie z Magdaly.

U Matky to bolo samozrejmosťou. Ježiš bol Srdce z jej Srdca už ako človek. Po stránke milosti to bolo naopak! Ona bola Srdce zo Srdca Ježišovho.

A u Márie Magdalény?

Čo je zdravie, vie plne len ten, kto ho stratil.

Čo je život s Bohom, vie oveľa lepšie ten, kto bol ďaleko od neho. Tak si vieme vysvetliť horlivosť konvertitov.

Nevieme si ani zďaleka predstaviť, čo prežívala Mária Magdaléna, keď jej najväčšieho Dobrodincu pochovali. V milujúcej oddanosti ponáhľala sa vyplakať ku jeho hrobu. A tu nové prekvapenie!

Niet ani jeho mŕtveho tela! Niet!

Viac nevnímala! Anjel-človek, to jej bolo jedno: «Od­niesli mi Pána, neviem, kam ho položili!» Odniesli jej predmet lásky! Chorý vie, čo je stratené zdravie! Milujúci vie, čo je predmet lásky!

Magdaléna vie, čo je Ježiš, Dobrodinec — Spasiteľ! Zmietaná bôľom, nepozná ani jeho samého. Pýta sa rovno: «Ak si ho ty vzal, povedz... povedz, kde si ho položil?» (Jn 20,15).

Malá kvapka, pokorná duša vie, že sama by sa chytro vysušila. Pre svoju existenciu cíti nutne potrebu oceánu! Ani potôčik, ani veľrieka, ani žiaden veľký tvor nie sú nič pre jej dušu. Oceán lásky je Ježiš! Vzkriesený, osobný Ježiš, ktorý jediný je schopný uhasiť smäd:

Ježiš, ktorý vie nechať čakať aj «najbližších» a upred­nostniť omdlievajúcich láskou:

Žena, čo plačeš? Koho hľadáš? (Jn 20,15).

Ak za mnou mrieš, hľaď, tu som!

Tvoja túžba ma pritiahla.

Mária... «... Choď k mojim bratom a povedz im...» Rabbuni — Učiteľ náš!

Dovoľ, nech nazeráme! V dejinách tvojho Božského Srdca niet azda nádhernejšej scény ako toto vyznamenanie ženy, kedysi posadnutej siedmimi zlými duchmi. Teraz ju poveruješ poslaním: Choď...!

Zjavuješ sa jej skôr ako prvému pápežovi.

Skôr, ako panenskému Jánovi...

Skôr, ako ohnivému Tomášovi, ktorý chcel kedysi umrieť s tebou...

Pane, pod krížom sme sa s Máriou Magdalénou všetci stratili v tvojom odpúšťaní. Viac ako kvapka v oceáne!

Po vzkriesení s Máriou Magdalénou všetci sa strácame v tvojom «zabúdaní!» Nechceš pamätať na naše never­nosti, čím sme boli!

Sestra Magdaléna reprezentuje všetkých kajúcnikov po tvojom vzkriesení. Ako kvapka vody strácame sa v tvojom oceáne lásky.

Táto scéna chce aj povedať najkrajšiu pravdu, akú možno počuť na zemi:

Náš Boh neumrel. Náš Boh žije. Náš Boh nás miluje!

Skrze Magdalénu nás presviedčaš:

Odteraz máte svojho Otca, svojho Boha, ktorý je mojím Otcom a mojím Bohom, hoci som vždy s ním zajedno!

Kajúcnici, poďme! Splyňme s týmto Bohom-Spasiteľom! Len dve kvapky sa môžu spojiť s ním.

Krištáľová kvapôčka nevinných — duše mariánske; prefiltrovaná kvapôčka kajúcich — duše Magdalén! Svätá Mária Magdaléna, oroduj za nás!

PREDSAVZATIE

Pod Krížom vzbudím si kajúcne ľútosť. Potom sa zasvätím Božskému Srdcu Ježišovmu s prosbou, aby som v ňom zapadla ako «kvapôčka!»

Ako sv. Magdaléna pripojím sa najprv ku Sedembolestnej.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.