Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dnes si pripomíname čínskych mučeníkov.

Pri misijnej činnosti v Číne v priebehu rokov mnoho ľudí položilo život za vieru a za Krista. Spomíname na 120 mučeníkov, medzi ktorými sú biskupi (napr. Pietro Sans i Jarda, Alojz Versiglia a ďalší), kňazi (Augustín Zhao Rong, Ján z Triore a ďalší), seminaristi, rehoľníci a laici. Všetci boli prenasledovaní pre svoju vieru a nakoniec ich zavraždili.

Kňaz Augustín Zhao Rong, bol umučený 21.3. 1815.

Peter Sans i Jordá bol umučený 26.5. 1747. Narodil sa 1.9. 1680 v Ascu v Španielsku a pri krste dostal meno Jozef. Sedemnásťročný vstúpil do dominikánskej rehole a prijal meno Peter. Po kňazskom svätení v roku 1704 pôsobil po 4 roky v kláštore v Zaragoze. V 32 rokoch si podal žiadosť o odchod do misií na Ďaleký Východ.. Spoločne s bratom Jachymom Royo v roku 1712 vycestovali na Filipíny. Na zastávke v Hospici sv. Gabriela v Manile sa Peter Sans učil čínsky a zoznamoval sa s miestnou mentalitou. Potom jeho pôsobiskom bola provincie Fu-tien, kde sa snažil o obnovu a rozšírenie tretieho rehole sv. Dominika. Časom zhromaždil 70 laikov, ktorí sa podieľali na misijnej činnosti.

Peter Sanz získal medzi domorodci rešpekt a uznanie. V roku 1716 sa stal zástupcom provinciála a dostal na starosť všetkých misionárov v oblasti.

V Čine po smrti cisára Kchang-siho, ktorý kresťanskému náboženstvu nebránil, vypuklo roku 1723 v provincii Fu-ťien prenasledovanie veriacich katolíkov. V tej ťažkej dobe bol Peter Sanz povýšený na pomocného biskupa s právom nástupníctva. Po vysvätení sa ale s ďalšími misionármi musel stiahnuť do Macaa, ale už roku 1738 sa vrátil do Fu-tien a obnovoval spoločenstvo, povzbudzoval Božím slovom, udeľoval svätostí a pomáhal chudým. Pritom sa musel stále skrývať.

Napriek všetkej opatrnosti bol biskup Peter v roku 1746 zatknutý a uväznený. S ním boli uväznení i ďalší dominikánsky kňazi: František Serrano, Jáchym Royo, Jan Alcober a František Díaz del Rincón. Do väzenia sa s nimi dostalo i viac laikov, ktorí im pomáhali. Súdny proces začal 22.11. a po šiestich mesiacoch bol v Pekingu odsúdený k smrti a popravený 26.5. 1748. Ostatní dominikánski spoluväzni čakali na smrť udusením ešte do 28. augusta.

Vykúpené ostatky mučeníkov boli odvezené na Filipíny a uložené v kostole sv. Dominika v Manile.

Za svätých boli vyhlásení 1. októbra 2000 pápežom Jánom Pavlom II. na Námestí sv. Petra v Ríme.

 Pápež vtedy mimo iného povedal:

„Posväť ich pravdou; tvoje slovo je pravda.“ (Jn 17,17) Toto vzývanie, modlitba, ktorou sa Kristus obracia k Otcovi pri Poslednej večeri, zdá sa, že vystupuje zo zástupu svätých a blahoslavených, ktorých Duch Svätý vzbudzuje vo svojej Cirkvi z pokolenia na pokolenie. V dvetisícom roku od začiatku diela vykúpenia, dnes si osvojujeme toto vzývanie, keď máme pred očami príklad svätosti Augustína Zhao Ronga a jeho stodevätnásť spoločníkov, mučeníkov v Číne. Boh Otec „ich posvätil vo svojej láske“ (porov. Jn 17,26) a vyslyšal modlitbu Syna, ktorý, aby mu „získal ľud svätý, rozpäl ruky na kríži, zomrel za nás, a tak zlomil moc smrti a zjavil vzkriesenie“.

Cirkev vzdáva vďaky Pánovi, pretože ju požehnáva a zaplavuje ju svetlom a jasom svätosti týchto synov a dcér Číny. Dievča Anna Wangová, štrnásťročná, odporuje hrozbám mučiteľa, ktorý ju vyzýval, aby odpadla od viery v Krista, a keď sa pokojným duchom pripravovala na sťatie hlavy, povedala: „Brána nebies je otvorená všetkým“ a trikrát šeptala „Ježiš“. A osemnásťročný mladík Xi Guizi tým, ktorí mu odrezali pravú ruku a chystali sa stiahnuť z neho, ešte živého, kožu, nebojácne vykríkol: „Každá časť môjho tela, každá kvapka mojej krvi bude vám opätovne pripomínať, že som kresťanom.“

V tej istej statočnosti a radosti poskytli svedectvo osemdesiati piati Číňania, muži a ženy každého veku a postavenia, kňazi, rehoľnice a v Krista veriaci laici, ktorí potvrdili darom života svoju nezlomnú vernosť voči Kristovi a Cirkvi. To sa stalo v okruhu rozličných storočí a v zložitých a ťažkých časoch dejín Cirkvi v Číne. V tomto zástupe mučeníkov žiaria aj tridsiati traja misionári a misionárky, ktorí opustili predtým svoju vlasť a usilovali sa včleniť do skutočnosti a myslenia Číňanov, pričom s veľkou láskou prevzali charakteristické súvislosti tých krajov v túžbe ohlasovať Krista a slúžiť tomuto ľudu. Ich hroby sú až doteraz tam, aby naznačili definitívnu príslušnosť ich vlasti, ktorú aj napriek ľudským obmedzeniam úprimným srdcom milovali a venovali jej všetky svoje sily. „Nikomu sme neškodili,“ odpovedal biskup František Fogolla miestodržiteľovi, ktorý sa chystal prebodnúť ho vlastným mečom, „naopak, mnohým sme boli osožní.“


Modlime sa.

Všemohúci Bože, ty si vyznaním svätého mučeníka Augustína a jeho spoločníkov obdivuhodným riadením posilnil svoju Cirkev; daj, aby tvoj ľud verný svojmu zverenému poslaniu dosiahol rast slobody a svedčil vo svete o pravde. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.