Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sof 3, 14-18 Rim 12, 9-16b, Lk 1, 39-56

Tento sviatok nám pripomína návštevu Panny Márie príbuznej Alžbety (pozri Lk 1,39-56), pri ktorej bol posvätený Ján Krstiteľ, Ježišov predchodca, ešte v matkino lone.

Na návštevu šla Panna Mária do dnešného mestečka Ain Karim, ktoré sa nachádza asi sedem kilometrov západne od Jeruzalema. Až do Druhého vatikánskeho koncilu sa tento sviatok slávil 2. júla. Slovenské diecézy dostali povolenie Ríma sláviť ho aj naďalej 2. júla.

 AMEN! — SLÚŽKA

 Amen! Tak nech sa stane! Som slúžka Pánova...! To je finále dialógu nazaretskej Panny s nebeským poslom anjelom Gabrielom.

Deva, najkrajšia zo stvorenstva! Krajšia od nebeských duchov a nikdy nikomu podobná z detí zeme, keď bola povýšená do príbuzenstva samej Najsvätejšej Trojice, začína svoju slávu nepochopiteľnou pokorou. Sama sa zaradí nie do triedy vládnucich, ale do triedy slúžiacich!

Najsvätejšia Panna Mária, dovoľ, nech všetci dnes na­zeráme na teba ako na «Slúžku Pánovu!» Nech prevezme­me niečo z tvojho mariánskeho ducha, ktorý je duchom evanjelia, ktoré hovorí. «Ak nebudete ako maličkí..., ako deti...»; «Poslední budú prvými...»; «Plačúci budú po­tešení aj trpiaci a trúchliaci...»; «Vzal zásteru a opásal sa... Boh umýval nohy tvorom...»; «Som ako ten, čo obslu­huje...»

Svoje poslanie, najsvätejšia Panna, začínaš štýlom toho, s ktorým už «srdce so Srdcom» biješ zajedno! Bude taký, ako predpovedal prorok Izaiáš: «Nebude sa škriepiť, ani krik robiť, ani nikto nepočuje jeho hlas na ulici. Nalomenú trstinu nedolomí a hasnúci knôt nedohasí...»

Svätý Peter ho opísal takto: «Keď mu zlorečili, nezlorečil, keď trpel, nevyhrážal sa...» (lPt 2,23).

Svätý Pavol podal svojim Filipanom takúto charakte­ristiku: «Hoci má božskú prirodzenosť, nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom, ale zriekol sa seba samého, vzal si pri­rodzenosť sluhu, stal sa podobný ľuďom; a podľa von­kajšieho zjavu bol pokladaný za človeka» (Flp 2,6-7).

Najsvätejšia Matka, od prvého okamihu života tvojho poníženého Syna a nášho Vykupiteľa začalo sa uvádzať do praxe to, čo si poslala ako odkaz zeme nebeskému Otco­vi: som Slúžka! Zmluvu s nebom potvrdzujem osobným «Amen-Fiat-Staň sa!»

Keď nám dnes evanjelista predkladá tvoju «služobnú» cestu, tvoju cestu na pomoc príbuznej Alžbete, nezabudne dodať, že «si sa ponáhľala!»

Najsvätejšia Matka, to je krásne! Dve čnosti chcem si dnes od teba dobre odpozorovať a pokorne vyprosiť milosť k nim: prvá je pokora. Druhá je služba!

Pokoriť sa vtedy, keď nás dlávia druhí, je akosi pri­rodzené; chceme sa schovať, aby sa nám viac neublížilo. Tvoj mariánsky duch je väčší. Ty učíš schovať sa vtedy, keď nás iní vyvyšujú, keď niečo z márnivého okiadzania by polahodilo nášmu srdcu...

Tvoj mariánsky duch je pritom všetkom veľká pravda — realizmus! Nie je to falošné krčenie sa. Naopak! Ty stojíš v svojej veľkosti nie hlavou, ale srdcom k nebu a rozospievaš sa ako ranný koncert vtákov v lese: «Velebí moja duša Pána..., lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný!» (Lk 1,47-49).

Panna svätá, ty vieš, čo robíš! Ty vieš, čo si dostala; ty vieš, že trikrát Svätý Boh je s tebou zajedno, že ho nesieš k ľuďom, ale i do svojej služby.

Tvoja pokora je preto príťažlivá, má vôňu lesa fialiek. S Pokladom spievaš, lebo tvoja veľkosť je v ňom! A prečo sa ponáhľaš?

Preto, že si v Duchu Svätom prijala Božieho Syna, ktorému ty dáš telo. Tento duch je láska, ktorá chce byť videná, počutá, skúsená. Tento duch nie je fráza o láske, ale je skutok lásky, je to služba, je to vyhradenie sa pre druhých...

Takýmto bude Syn, ktorého nosíš pod panenským Srdcom. Takouto začínaš byť aj ty, preto sa ponáhľaš. Alžbeta potrebuje pomoc. Neoznamuje to spojovacími prostriedkami. Tvoja jemná duša to zachytila, lebo anjel ti to na­značil.

To je veľkosť služby: nedať sa volať, ale predchádzať. Mám byť teda anténou, ktorá zachycuje potrebu druhých. Nepozerať sa, či si to zaslúžia; čo som ja, čo je brat, sestra! Slúžiť bez pozvania, volania, odmeny a slúžiť so spevom! To je duch panenskej Matky, to je príchod Najvyššieho k blížnym.

Takáto služba je rýdzosť lásky, ktorá strháva k obdivu a volaniu:

— Blažená, že si uverila! Blažená slúžka Pánova! Ve­ríme, že si sama požehnaná, že si naplnená nebom, Bohom!

Toto chce vidieť dnešný svet — slúžku Pánovu s du­chom pokory, ktorá sa ponáhľa rozdať sa!

DNES

Budem sa «ponáhľať»...! Velebí moja duša Pána...

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.