Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2. Tim 4, 6-18, Jn 14,1-6

Učiteľ slovenčiny nám dal na gymnáziu za úlohu napísať motto do zošita.

Vybral som si myšlienku z Quo vadis od poľského spisovateľa Henryka Sienkiewicza: „Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval...“ (Román z roku 1896, za ktorý mu o 9 rokov neskôr bola udelená Nobelova cena)

Až neskôr pri čítaní Písma svätého som zistil, že je to z 2. listu sv. Pavla apoštola Timotejovi (4,7). Zaznelo to dnes v prvom čítaní. Sv. Pavol je vo väzení, spätne pozerá na svoj život a pred svojim milovaným žiakom ho hodnotí. Napriek bezvýchodiskovej situácie je optimista, lebo dôveru vkladá v Pána Ježiša. Stretol sa s nim už ako zmŕtvychvstalým. On ho poslal ohlasovať jeho meno a tak sa Pavol stal učiteľom národov.

Náš zosnulý farník už dokončil „beh svojho života“. Ako by hodnotil svoj život teraz, nevieme. Určite ináč, už z iného pohľadu. Uvedomili sme si to v sobotu pri futbalovom zápase Fínsko – Dánsko. Po skolabovaní dánskeho hráča Christiana Eriksena naraz ináč pozerali na futbal hráči, reportéri i fanúšikovia... Spoluhráči sa okolo svojho kamaráta zhromaždili a zakryli ho, aby sme nevideli bolestnú udalosť. Nášho zosnulého zakryl závoj smrti a nevidíme jeho oživovanie pre večnosť, ani stretnutie s Pánom života.

My tu však ďalej hráme svoj zápas života. Pán Ježiš nám odkazuje: „Nech sa vám srdce nevzrušuje! Veríte v Boha, verte aj vo mňa. V dome môjho Otca je mnoho príbytkov. Keby to tak nebolo bol by som vám povedal, že vám idem pripraviť miesto?! Keď odídem a pripravím vám miesto, zasa prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja. A cestu, kam idem, poznáte.“ Možno si aj my povieme spolu s apoštolom Tomášom: „Pane, nevieme, kam ideš. Akože môžeme poznať cestu?!“ My už vieme, kde odišiel Pán Ježiš. Vieme, že nám pripravil miesto. Vieme, že Pán Ježiš je našou cestou, pravdou a životom.

Nevieme nakoľko zosnulý môže povedať: Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval...

Mnohým z vás pomáhal na ceste života, pomôžme mu na najdôležitejšej, záverečnej ceste života. Prosme o to Pána Ježiša, ktorý povedal: Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.“

Turzovka, 14.6.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.