Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 20, 17-27, Jn 17, 1-11a

Jeden z mojich spolužiakov v seminári (+ J.O.) bol v porovnaní so mnou viac uvažujúci a rozhľadenejší.

Raz sa rozhovoril o tom, že byť kňazom je veľká zodpovednosť. Zomrie napríklad farník bez sviatosti a kňaz má výčitky svedomia, či sa nemal viac modliť obetovať, aby pre neho nevyprosil túto dôležitú milosť.

To mi napadlo, keď som si prečítal dnešné liturgické texty. Ich spoločným menovateľom z pohľadu načrtnutej témy je Ježišova modlitba pred utrpením a Pavlova rozlúčka v Efeze.

Keď Ježiš završuje dielo, ktoré mu určil jeho Otec, pozdvihol oči k nebu a hovoril: Otče, nadišla hodina: Osláv svojho Syna, aby Syn oslávil teba... Ja som ťa oslávil na zemi: dokončil som dielo, ktoré si mi dal vykonať. Je si vedomý, že všetko splnil a svoj život dokoná obetovaním sa na kríži. A preto sa modlí: A teraz ty, Otče, osláv mňa pri sebe slávou, ktorú som mal u teba skôr, ako bol svet.

Môže kňaz, pokrstený človek povedať to čo sv. Pavol v Efeze, keď sa lúči so svojimi vernými? Vy viete, ...ako som slúžil Pánovi so všetkou pokorou v slzách a skúškach, ktoré na mňa doliehali z úkladov Židov; ako som nezanedbal zvestovať vám všetko užitočné a učil som vás verejne i po domoch... Svoj život si však veľmi necením, len aby som dokončil svoj beh a službu, ktorú som dostal od Pána Ježiša: svedčiť o evanjeliu Božej milosti.

Už stačí iba pripomenúť slova Pána Ježiša na kríži: „Je dokonané“ (Jn 19:30) a list sv. Pavla Timotejovi: „Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval. Už mám pripravený veniec spravodlivosti, ktorý mi v onen deň dá Pán, spravodlivý sudca; a nielen mne, ale aj všetkým, čo milujú jeho príchod (2Tim 4:7,8)

Vlaste, ešte je potrebná modlitba, aby sme nezanedbávali dobro.

Turzovka – Vršek, 8.5.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.