Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 16, 22-34, Jn 16, 5-11

De mortuis nihil nisi bene – hovorí stará rímska múdrosť.

U zomrelých akosi pochopiteľne prehliadame nedostatky. Možno podvedome nechceme, aby život človeka (teda i náš) skončil fiaskom, aby nebol zbytočný.

Ako to bolo s Ježišovým životom? Ježišov blížiaci sa odchod cez smrť na kríži sa spočiatku javí ako skutočná katastrofa, jeho definitívna porážka. Učeníkov to napĺňa smútkom, nechcú o tom ani hovoriť. Sám Ježiš im to pripomenie: Teraz idem k tomu, ktorý ma poslal, a nik z vás sa ma nepýta: ‚Kam ideš?‘ A Ježišova smrť ako najhoršieho zločinca vyzerá na totálnu porážku! Horší koniec si ani nevieme predstaviť.

Ježiš si je toho vedomý. Pri rozlúčke s apoštolmi hovorí: Ale srdce vám naplnil smútok, že som vám to povedal. Ježiš si je však vedomý víťazstva, preto pokračuje: Lenže hovorím vám pravdu: Je pre vás lepšie, aby som odišiel. Lebo ak neodídem, Tešiteľ k vám nepríde. Ale keď odídem, pošlem ho k vám.

A vieme, že Ježišova porážka sa stala víťazstvom. Apoštoli si uvedomia, že po zásahu Ježišovho Ducha sa pôvodný dojem zvráti a toľko vecí sa im i ľudstvu objasní. 

My máme výhodu. My už sme „za vodou“. Vieme, ako to s Ježišovým neúspechom dopadlo. Sme „za vodou“ však po stránke historického poznania. To ale neznamená, že nepotrebujeme prosiť o dar Ducha, Ducha, ktorý nám ukazuje, že Ježiš a jeho slová sú pravdou, mal pravdu, zatiaľ tí, ktorý ho zabili, sa mýlili a vlastne prehrali.

Prosme Boha o vieru a odvahu, silu Ducha, aby sme vedeli zvládať to, čo nás kvári a napriek tomu všetkému sme boli svedkami viery. Veď vieme, že knieža tohto sveta je už odsúdené.

Turzovka - Vršek, 11.5.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.