Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 1, 26 – 2, 3, Kol 3, 14-15. 17. 23-24, Mt 13, 54-58

Na sviatok sv. Jozefa, robotníka nám Cirkev ponúka pri sv. omši úryvok z Knihy Genezis.

Keď vznikala Biblia, nejestvovala ateistická verzia vzniku sveta. Poznáme opisy vzniku sveta a človeka aj v mezopotámskej literatúre (akadská, sumerská, babylonská). Gn 1-11 je polemikou so starovekými mýtmi o stvorení. Odmieta „zrod“ bohov, mesiac, slnko, hviezdy, kde boli uctievané ako bohovia. Pre Bibliu sú iba stvorenstvom. Jazyk je síce podobný okolitým národom, ale posolstvo je odlišné. Určuje hierarchiu stvorenia: Boh – človek – svet. Nepoužíva sa vedecký, ale skôr liturgický jazyk: požehnanie, svetlá na určovanie sviatkov, hovorí o dni, ktorý je zasvätený. Gn 1-11 určuje piliere ľudského života. Odpovedá na existenciálne otázky: odkiaľ som, odkiaľ má pôvod láska muža a ženy, odkiaľ pochádza rodina, prečo je vo svete zlo, prečo jestvuje smrť, odkiaľ sa berie túžba byť ako Boh... Genezis aj určuje základné pravidlá pre ľudský život: človek má vládnuť svetu, ale nie Bohu; hodnota každého človeka, lebo je stvorený na Boží obraz; človek má napodobňovať Boha v starostlivosti o svet. Ako Boh naplnil zem, aj človek má napĺňať zem, ako Boh požehnal zem, aj človek má zem požehnávať, nie ju ničiť.

Dnešné čítanie končí: Takto boli dokončené nebo a zem i všetka ich nádhera. Siedmeho dňa Boh ukončil dielo, ktoré konal, a v siedmy deň si odpočinul po všetkých dielach, čo vytvoril.

A Boh požehnal siedmy deň a posvätil ho, lebo v ten deň Boh odpočíval po celom svojom diele, ktoré stvorením vytvoril.

Prirodzene Boh nepotreboval oddych, ale ako bolo spomenuté, je to „liturgické čítanie“, ktoré ponúka nasledovanie. Aj človek má pracovať, ale práca mu nemôže byť cieľom. Má, ako sa píše o Stvoriteľovi, aj „oddychovať a posväcovať“.

Jozef nám je v tom nezosaditeľným vzorom. Pracoval pre Ježiš a Máriu, takže v každom okamihu svoje práce bol iste v mysli pri svojej milovanej manželke a zverenom Synovi.

Nezabúdajme, že aj my máme tu česť spolupracovať so Stvoriteľom. A to bude vždy vtedy, keď budeme pri každej činnosti myslieť s vďakou na Stvoriteľa, ktorý nám k tomu dáva silu a na tých pre ktorých pracujme. Potom je to úplne iná práca.

Turzovka, 1.5.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.