Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sv. Katarína a Európska únia. Hovorí sa o potrebe, zbytočnosti a dokonca škodlivosti Európskej únie.

Samozrejme, väčšinou je to z pohľadu ekonómie. Byť hráčom vo svetovej ekonomike, je vraj jeden, či takmer jediný dôvod jej existencie. To je málo! A to nebol hlavný cieľ jej dávnych architektov.

Prečo je tu Cirkev už 2 000 rokov? Lebo má duchovné základy. A duchovno nemôže premôcť vojenská sila (Cirkev prekonala a prekonáva krvavé prenasledovania), ani ekonomika (za totality nemohli byť u nás kresťania na výnosných pôstoch, aj teraz kresťania nie sú ekonomicky silní, lebo podnikajú čestne).

Takže, aká je duchovnosť Európskej únie? Čo hovorí CHARTA ZÁKLADNÝCH PRÁV EURÓPSKEJ ÚNIE?

V Preambule čítame: „Národy Európy sa rozhodli vytváraním stále užšieho zväzku zdieľať mierovú budúcnosť na základe spoločných hodnôt“.

Aké hodnoty vyzdvihuje? „Do stredobodu svojej činnosti stavia človeka... zabezpečuje voľný pohyb osôb, služieb, tovaru a kapitálu...“

Teda v „strede je človek“ a ekonomika. A čo náboženstvo? Aj to je tam spomenuté v článku 10. s nadpisom: Sloboda myslenia, svedomia a náboženského vyznania: „Každý má právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania...“

Aké náboženstvo sa preferuje?

Čítame, že Európsky parlament svojou návštevou poctil tibetský duchovný vodca Dalajláma a komuniké po piatej:  „bola to opäť obohacujúca návšteva“. Nepočul som, žeby Európsky parlament pozval pápeža, alebo nejakého kresťanského mysliteľa. Naopak, badáme, že EÚ je otvorená pre gender ideológiu a podobné nezmysly. Prax, je úplne nekresťanská. Kresťanstvo úplne vymazali zo svojho duchovného portfólia (má portfólio iba v úzkom zmysle slova – ekonomické). My máme v preambule ústavy aspoň zmienku, že štát budujeme  „v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy“.

Už sv. Pavol VI. vyhlásil sv. Benedikta za patróna Európy a múdry svätý pápež Ján Pavol II.  priradil aj dnešnú sväticu za spolupatrónku Európy. Bol si vedomý toho, že nestačí rozbiť komunizmus (o čo sa veľkou mierou pričinil), ale, že je potrebné aj budovať niečo nové – duchovné. Vrátiť sa ku koreňom Európy – kresťanstvu.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.