Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa okolo roku 1033 v Aoste v severnom Taliansku v lombardskej šľachtickej rodine.

Roku 1060 stal sa benedik­tínom v Bec v Normandii vo Francúzsku. Roku 1093 stal sa arcibiskupom v Canterbury, a tým aj anglickým prímasom. Bojoval o slobodu Cirkvi. Snažil sa o kresťanskú dokonalosť a veľa meditoval. Je predchodcom a otcom veľkého filozoficko-teologického hnutia zvaného scholastika. Je jedným z najväčších vychovávateľov ľudstva. Zomrel 21. apríla 1109 v Canterbury a tam je aj pochovaný.

JA SA PRIDŔŽAM BOHA!

Tak dokázal odpovedať svätý Anzelm, ako canterburský arcibiskup, svojim biskupom, keď títo prišli so zvláštnou prosbou: «Pane a otče, vieme, že si muž zbožný a svätý. My však musíme podporovať svojich príbuzných a svet, zaoberať sa ich záujmami; preto sa nemôžeme pozdvihnúť k výške tvojho života. Ak chceš, zníž sa ty k nám, budeme r s tebou. Ak nie, zostaneme verní svojim zásadám a ostaneme na strane kráľa, lebo tento nám dopomohol k tomuto úradu.»

Anzelm spokojne odpovedal: «Pochopil som. Ak chcete, choďte k svojmu pánovi. Ja sa pridŕžam Boha!»

V tej dobe si totiž králi nárokovali miešať sa do cirkevných záležitostí a práv. Tak bolo tomu aj v Anglicku. Biskupmi boli tí, ktorých chcel kráľ, ktorí napomáhali jeho í záujmom a nie tí, ktorí boli tohto úradu hodní.

Výnimkou bol Anzelm. Keď zomrel jeho predchodca, arcibiskup Lanfrank, ľud Boží jednohlasne si zvolil Anzelma za arcibiskupa. Kráľovi to bolo proti vôli. Svätec sa mu nehodil ani do plánov ani do výpočtov. Keď sa to predsa Božím zásahom uskutočnilo, Anzelmovi bolo tre­ba veľa pretrpieť tak od kráľa Viliama II., ako aj od jeho nástupcu Henricha I.

Najbolestnejšie bolo to, že väčšina kňazov a biskupov držala viac s kráľom ako s pápežom a s ním. Anzelm musel dobrovoľne i násilne okúsiť viackrát vyhnanstvo. Vo vyhnanstve i doma držal však vysoko čistý štít: «Ja sa pridŕžam Boha!»

Koho sa pridŕžame my? Na kom a na čom nám najviac záleží? Na priazni Božej, či priazni sveta?

Pane Ježišu, z evanjelia ťa poznám ako chudobného, čistého a poslušného Syna Otca. Vždy a všade si hľadal len slávu nebeského Otca. Preto ti nezáležalo na mienke farizejov. Zaplatil si to životom.

Ak nám záleží na priazni sveta, vtedy sme ešte ďaleko od evanjeliovej chudoby a ostatných čností.

Musíme sa dobre poistiť, mať príjmy..., postavenie..., slávu. Pretože tieto dáva iba svet, slúži sa svetu. Boha odsúvame na vedľajšiu koľaj.

Svätý Anzelm by aj nám povedal: «Choďte si k svojim pánom. Ja sa pridŕžam Boha!»

KVET

Znelka dňa: Ži vo mne, Pane Ježišu, verný Syn Otcov. Pan­na verná, oroduj za mňa.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.