Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 11, 1-18, Jn 10, 1-10

Rozprával som s priateľom o mechanizme príťažlivosti celebrít.

Nevieme pochopiť, ani vysvetliť, prečo sú masy ochotné toľko obetovať, aby videli svoj idol a sú schopné ho aj roztrhať, keby nemal bodyguardov. Možno vy to viete vysvetliť. Skutočne, na náš svet príliš ľahko zapôsobí kult najrôznejších celebrít a množstvo ľudí ich kopíruje a koná to, bez toho aby si uvedomovali motiváciu svojich rozhodnutí.

Všimli ste si, že Ježiš odmieta oslavu davu. Iba tesne pred smrťou (na Kvetnú nedeľu) dovolí, aby ho oslavovali, prestierali pred nim plášte a kričali mu na slávu. On však pritom sadne na osla (nie na koňa ako hrdina), aby zotrel akýkoľvek triumfalizmus. Keď sa ho po rozmnožení chleba pokúsili ustanoviť za kráľa, vytratil sa im. Dnešné evanjelium popisuje ako ho zástupy hľadali, keďže sa stal slávnou osobnosťou, schopný nakŕmiť tisíce ľudí pármi chlebov.

Ježiš ich schladí slovami: Nezháňajte sa za pominuteľným pokrmom, ale za pokrmom, ktorý ostáva pre večný život, a ten vám dá Syn človeka. Ježiš nehľadá seba, chce, aby sme v neho verili, prijali jeho slovo a nasledovali jeho príklad. Nie pre svoju slávu, jeho dobro, ale naše. Obetuje sa pre nás, dáva Chlieb života.

Pýtajme sa: Naozaj hľadám to, čo v mojich vzťahoch pretrvá, alebo sa „zháňam“ po tom čo je neseriózne, pominuteľné? Nechám sa týmito slovami osloviť a prosím o dar živej viery v neho? Žiadam o múdrosť, aby som si uvedomoval motiváciu svojich rozhodnutí a nenechal sa strhnúť davom.

Turzovka - Vršek, 19.4.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.