Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 6, 1-7, Jn 6, 16-21 

Videli Ježiša kráčať po mori.

Po rozmnožení chleba aj ďalšie "znamenie" pripravuje na nasledujúcu „eucharistickú reč". Ježiš sa zdeseným učeníkom zjavuje uprostred rozbúreného mora (dvadsaťpäť až tridsať stadií, = 5 až 6 km) nielen ako pán každej nebezpečnej situácie, ale predovšetkým ako ten, kto sa stotožňuje so základným starozákonným Božím prísľubom spásy Mojžišovi: „Ja som, ktorý som" (Ex 3,14;) V dnešnom evanjeliu sme počuli ako strachujúcim sa apoštolom povedal: „To som ja, nebojte sa!“.

Boh sa Mojžišovi zjavuje v horiacom kríku ako zachraňujúci, pomáhajúci, sprevádzajúci, ochraňujúci a milosrdný Boh, na ktorého je možné sa absolútne spoľahnúť. To isté platí o Ježišovi. Jeho absolútna „Ja som" je najhutnejším janovským vyjadrením Ježišovho sebazjavenia dovršujúceho starozákonnú líniu Boha otvárajúceho sa ľuďom (porov. tiež 6,35.48; 8,12; 9,9; 10,7.9.11.14; 11,25; 14,6; 15 , 1.5).

Ešte jeden postreh:

Šíria sa rôzne zjavenia. Ťažko sa rozlišuje pravé videnie od klamu ilúzie. Rozpoznávacích znamení je viacero. Jedno z nich však je aj toto: Ľudia v ilúziách strácajú záujem o skutočnosť, začínajú zanedbávať svoje povinnosti a práce. Skutočné videnie ich naopak uľahčuje. Sv. Faustína Kowalská pracovala ako sestra v kuchyni a pri zjaveniach, ktorá mala, bolo jedlo vždy včas na stole.

Apoštoli išli na druhý breh jazera. Zjavenie ich nezdržalo, prišli skôr ako sa čakalo. To platí všeobecné o duchovnom živote. Nábožnosť neumenšuje pravé ľudské hodnoty a činnosť.

Aj sv. Ignác z Loyoly bol vizionár, ale nezanedbával žiadnu zo svojich povinností predstaveného. A koľko listov denne napísal Don Bosco! Čudujeme sa, ako to mohol zvládnuť. Jeho prorocké sny mu pri tom neprekážali. Pravé videnia dávajú lepší pohľad na skutočnosti, preto skutočnosť podporujú.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.