Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 2, 14. 22-33, Mt 28,8-15

Pravda a klam.

Klamstvo, pre ktoré sa židovskí veľkňazi a vodcovia ľudu rozhodli, ich stálo veľa peňazí, museli chlácholiť rímskeho vladára a išli do rizika, že pravda vyjde najavo a oni stratia vplyv, na ktorom im tak záležalo. Napriek tomu odmietli pravdu a rozhodli sa klamať. Pravda by ich nestála veľa - práve naopak! - urobila by ich a mnoho ďalších ľudí šťastnejšími.

Čo urobili? Keď prišli do mesta niektorí zo stráže a oznámili veľkňazom, že Pán Ježiš vstal z mŕtvych, zišli sa so staršími, poradili sa a dali vojakom veľa peňazí so slovami: „Tak vravte: ‚V noci prišli jeho učeníci a kým sme my spali, oni ho ukradli.‘ A keby sa to dopočul vladár, my ho uchlácholíme a postaráme sa, aby sa vám nič nestalo.“ Neprehliadli ste logiku klamstva? „Kým sme my spali, oni ho ukradli.“ Spiaci mali svedčiť!

Oni vzali peniaze a urobili tak, ako ich poučili. A toto sa hovorí medzi Židmi až do dnešného dňa.

Najvyšší kňazi a náboženskí vodcovia, ktorí pred pár dňami odsúdili Ježiša na smrť, neodvrátili sa od svojho hriechu. Tak ako klamali izraelským obyvateľom, ako klamali Pilátovi, tak teraz šírili ďalšiu lož. Ježišovo vzkriesenie však bola taká mimoriadna udalosť, že sa nedala utajiť. Keby to nebola skutočnosť, nikto by dnes nevedel o Ježišovi. Ustráchaní apoštoli by sa o ňom neodvážili ani muknúť. Za tie storočia by jeho posolstvo zapadalo prachom zabudnutia.

Príliš veľa ľudí za posledných dvadsať storočí spoznalo Ježiša a zariadili si svoj život podľa neho. Aj preto je ťažko pochybovať o jeho vzkriesení. Žije v Cirkvi, vo svätcoch, v každom kto žije v pravde a láske.

Žiaľ, často máme pre chvíľkový prospech radšej klamstvá ako pravdu. Sme krátkozrakí. Ježiš nás naopak vedie do širokých, ďalekosiahlych horizontov. Tieto obzory sa šíria pravdou. A oni určujú našu slobodu. A liečia nás od strachu. Ježiš po zmŕtvychvstaní prízvukoval: „Nebojte sa!

Turzovka – Vršek, 5.4.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.