Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 32, 7-14, Jn 5, 31-47

V piatej kapitoly evanjelia svätého Jána chce Ježiš prejaviť pravdu o sebe.

Preto sa odvolá na štyri svedectvá: svedectvo Jána Krstiteľa, skutky, ktoré mu dal Otec, aby ich vykonal, skutky samotného Otca a nakoniec Písmo.

Každé z týchto svedectiev, ktoré má byť prijaté ako slovo pravdy, vyžaduje vieru toho, kto ich počuje. Zaujímavé, že jeho svedectvo nechce byť presviedčaním argumentáciou dôkazov ktoré prednáša. Svedectvo má vzbudiť vieru u tých, ktorým je určené. Žiada vieru. Je to interpelácia, vyzýva slobodne rozhodnúť sa.

Ježiš začína tým, že sa odvoláva na svedectvo Jána Krstiteľa, ktorý bol lampa, vo svetle ktorého sa niektorí chceli chvíľu veseliť.

Ale Ján Krstiteľ bol iba lampou a nie svetlom ako takým (porov. Jn 1, 8). Ježiš zdôrazňuje: Ja mám väčšie svedectvo, ako je Jánovo: skutky, ktoré mi dal vykonať Otec. Tieto skutky, ktoré konám, svedčia o mne, že ma poslal Otec. A sám Otec, ktorý ma poslal, vydal o mne svedectvo.

Ježiš žiada, aby ľudia verili jeho skutkom. Sú pečaťou Otca na jeho vyslancovi, najsvetlejším svedectvom, ktoré o Ježišovi vydáva. Keď Ján evanjelista hovorí o Kristových činoch, používa dvojaké pojmy. Hovorí o „znameniach“ alebo o „skutkoch“. Z hľadiska hľadania viery sú skutky Krista znameniami.

Znamenia poukazujú na slávu Krista a Boha. Odhaľujú, že Ježiš ako Boh, predvída  deň svojho utrpenia a ukáže, že má moc prejsť zmŕtvychvstaním do života.

Takto sa v skutkoch Syna dokončuje práca Otca a tým sa odhaľuje jeho láska k svetu. Ježiš ako vyslanec Otca vo svojej osobe prejavuje svedectvo Otcovej lásky k svetu. A odmietnuť ho, neveriť v neho znamená uzavrieť sa pred touto láskou; Ale vás poznám, že nemáte v sebe Božiu lásku – hovorí Židom.

To všetko bolo oznámené v Písme, aby ľudia mohli spoznať Otcovho posla, keď sa im predstavil. Nanešťastie zákonníci a farizeji nečítajú Písmo s vierou. Zamkli sa vo svojich vlastných predstavách a nie sú otvorení pre svedectvo, ktoré podáva Ježiš. Odmietajú pozvanie, ktoré im adresuje, aby sa radikálne otvorili daru jej lásky.

Ježiš prišiel, aby sme vierou vstúpili do vzťahu lásky, ktorý ho spája s jeho Otcom. Ale tento krok znamená, aby sme sa odvrátili od každého egoizmu alebo iných narcistických tendencií, aby sme sa zriekli akejkoľvek formy seba oslavovania, aby sme hľadali slávu, ktorá pochádza od jediného Boha. Zdôrazňuje: Ako môžete veriť vy, ktorí sa navzájom oslavujete, a nehľadáte slávu, ktorú dáva len Boh?!

Pane, prosíme ťa, osloboď nás od sebectva, aby sme mohli prijať vo viere Otcovo svedectvo a nasledovať ťa v tomto vzťahu lásky, ktorá ťa s ním spája.

Turzovka - Vršek, 18.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.