Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Oz 14, 2-10, Mk 12, 28b-34

Edward Staniek, v knihe Evanjelium dnes píše:

„Už na strednej škole bol znechutený kňazom, Cirkvou i Bohom. Nepraktizoval náboženské úkony. Uplynulo takmer tridsať rokov. Myslel si, že vec vyriešil navždy. V práci však stretol kolegu, u ktorého obdivoval pohodu ducha a mimoriadne šľachetné srdce. Keď sklamali všetci, on nesklamal. V najťažších momentoch, ktoré rozhodovali o jestvovaní ich vedeckého pracoviska, on jediný nenariekal, ale pracoval a veril, že všetko dopadne dobre, a život ukázal, že mal pravdu. Bol praktizujúcim katolíkom, čím sa ani nevystatoval, ani sa za to nehanbil. Hodnoty skryté v srdci kolegu ho nútili premýšľať, ale nikdy nemal čas, aby o nich dlhšie premýšľal.

Ochorel. Po komplikovanej operácii, v rámci rekonvalescencie odišiel do sanatória. Prvý raz v živote našiel ticho a čas na pokojné premýšľanie. Nevyhľadával spoločnosť. Prechádzal sa po lese alebo odpočíval pri pramienku. Vrátil sa domov iný. Poprosil kolegu o knihy. Potreboval dobré čítanie, ako hladný potrebuje chlieb. Po večeroch bol televízor väčšinou vypnutý. Čítal. Po roku išiel druhý raz do sanatória. Teraz už vedel, že je to čas mimoriadne tvorivý, že sanatórium lieči nielen telo, ale i ducha. Ku koncu pobytu sa rozhodol pre rozhovor s kňazom a nadviazal sviatostný kontakt s Bohom.

Keď mu v diskusii položili otázku čo najviac potrebuje súčasný človek, k údivu všetkých povedal: ticho! A keď sa ktosi spýtal čo dáva ticho? Odpovedal: Iba v ňom možno spoznať hodnoty, ktoré rozhodujú o našom šťastí.“

K akým hodnotám by sme mali prísť? Počuli sme to dnes: „Prvé je toto: ‚Počuj, Izrael, Pán, náš Boh, je jediný Pán. Milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého svojho srdca, z celej svojej duše, z celej svojej mysle a z celej svojej sily!‘ Druhé je toto: ‚Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!‘ Iného, väčšieho prikázania, ako sú tieto, niet.“

Historici, ktorí hľadajú dôvod intenzívnej expanzie kresťanstva v dobe prenasledovaní, poukazujú na mnoho príčin; zvlášť pôsobenie Ducha Svätého, život kresťanov formovaný v duchu prikázania lásky k Bohu a blížnemu, užitočné vonkajšie podmienky jestvujúce v rímskom impériu ako: politická jednota, veľký stupeň náboženskej tolerancie, všeobecná rozšírenosť latinčiny a gréčtiny. Niet však ani najmenšej pochybnosti, že najväčším dôvodom šírenia kresťanstva napriek prenasledovaniu, bola láska a jednota starovekej Cirkvi, ktorá rozhodla o neobvyklom misijnom úspechu kresťanstva v prvých troch storočiach.

Kresťania prvých storočí – v rozpore s vyznávačmi pohanských náboženstiev – ustavične pamätali na to, že za svoju svätosť vďačia Kristovi, ktorý ich vykúpil svojim umučením, smrťou a zmŕtvychvstaním. Svoju svätosť chápali tak, že zachovávali Božie prikázania, veľmi sa usilovali o lásku k blížnemu ako aj o hlboké zjednotenie s Kristom. Usilovali sa verne nasledovať Krista, vytrvávali vo viere, v bázni Božej, pokoji so všetkými ľuďmi a bezúhonnom spôsobe života.

Turzovka – Vršek, 12.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.