Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 22, 3-16, alebo Sk 9, 1-22, Mk 16, 15-18

Po tieto dní pri sv. omšiach čítame evanjelium podľa Marka.

Jeho prvé riadky obsahujú výzvu k pokániu od Jána Krstiteľa i od Pána Ježiša. To všetko preto, lebo sa „naplnil čas“ pre príchod Božieho kráľovstva. Obrátenie sa (pokánie) pre Božie kráľovstvo je však proces zložitý, často namáhavý, veď je to pokánie, a často i prekvapujúci.

Vidíme to na živote sv. Pavla, čo si pripomíname na sviatok jeho obrátenia, ktorý dnes slávime. Niekde som čítal, že Pavlovo obrátenie môže poslúžiť ako vzor každého obrátenia. Keďže každý z nás sa asi modlí za obrátenie niekoho, boli by sme boli radi, keby Pán Boh robil také zázraky ako u Pavla. Čo sme dnes čítali? Sám Pavol hovorí: Ale ako som šiel a blížil sa k Damasku, zrazu ma okolo poludnia zalialo jasné svetlo z neba. Padol som na zem a počul som hlas, ktorý mi hovoril: ‚Šavol, Šavol, prečo ma prenasleduješ?‘. A ak sme sebakritickí, aj my by sme boli radi, keby aj nás Pán Ježiš zosadil takto „z koňa“ (obrazne povedané), keď ideme zlým smerom.

Prečo takéto výnimočné obrátenie? Pán Ježiš to vysvetlil Ananiášovi, ktorý sa obával ísť k Pavlovi. Ale Pán mu povedal: „Len choď, lebo jeho som si vyvolil za nádobu, aby zaniesol moje meno pohanom aj kráľom i synom Izraela; a ja mu ukážem, koľko musí trpieť pre moje meno.“

Ako som spomenul, aj my by sme radi zažili takéto zázračné zásahy. To je však výnimočné, lebo si to vyžiadala výnimočná potreba pri prvotnom šírení evanjelia! Jeho obrátenie však môže byť povzbudením aj pre nás. Veď v celom, priam zázračnom živote apoštola, najväčším zázrakom je jeho ľudsky nevysvetliteľné obrátenie. Obrátenie duše od zla k dobru, od nevery k viere, od bludu k pravde je jav nadprirodzený, ktorý sa filozofický a teologický dá vysvetliť len zásahom Božej milosti. Ale ruku na srdce; ak uvažujeme ako nás vedie Pán, nevidíme zreteľné stopy jeho pôsobenia v našom živote? Kto sa odváži povedať, že nedostal dostatok svetla na ceste do Božieho kráľovstva?!

Prosme, aby Ježišova sila pôsobila v nás aj v tých za obrátenie ktorých prosíme. Presnejšie, aby sme boli otvorení jeho pôsobeniu.  

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 25.1.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.