Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 2, 5-12, Mk 1, 21b-28

V ostatnom čase sa na internete šíria rôzne príbehy, ktoré som nazval „Náboženský gýč“.

Napríklad starček ktorý hovoril vo vlaku o viere bol zosmiešňovaný a napadávaný kým sa ho nezastal chlapec, ktorý bol dovtedy nemý. Zosmiešňovaný vojak pre vieru sa pomodlil a naštartoval auto bez motora... A to nepíšem o rôznych zjaveniach, reťazových modlitbách. Sú to úplne vymyslené príbehy, ktoré nie sú nikde zdokumentované a sú úplne neevanjeliové. Vidno tu rozdiel medzi evanjeliami a apokryfnými spismi. V tých spisoch napríklad dieťa Ježiš duplo a vytryskla voda, keď utekali do Egypta, alebo Ježiško zatlieskal a vtáčiky z hliny sa rozpŕchli... Možno sú tieto snahy mienene dobre, ale urobia viac škody ako osohu! Neviem či povzbudia, skôr vedú k akémusi automatizmu: Som veriaci – Boh ma musí ochraňovať a pomáhať mi.

V evanjeliách Ježiš robí zázraky, ale sú popísane triezvo a bez príkras. Ježiš v prvom rade, ako sme počuli v dnešnom evanjeliu, prišiel učiť: V sobotu vošiel Ježiš v Kafarnaume do synagógy a učil. I žasli nad jeho učením, lebo ich učil ako ten, čo má moc, a nie ako zákonníci. Robil aj zázraky, ale dosť výnimočne na potvrdenie svojho učenia. Robil ich ako znamenia spásy.

Jeho „zázračné“ pôsobenie je v tom, že dáva silu zvládnuť ťažkosti života. Dal nám príklad, že nevyužíval zázračnú silu na uchránenie seba. Pán Ježiš na Olivovej hore, keď bol v úzkosti, nebol mu zobratý kalich utrpenia, ale dostal posilu a dokázal povedať: „Nie moja vôľa, ale tvoja nech sa stane!" Ani apoštolov neuchránil, dokonca im predpovedal mučenie, ale ubezpečil ich, že bude s nimi.

Veľkosť nasledovníka Ježiša - kresťana, je v tom, že má vnútornú silu byť svedkom viery aj rôznych ťažkostiach, ktoré prežíva a prijíma život zo všetkým čo mu prináša.  

Turzovka – Vršek, 12.1.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.