Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Zjv 18, 1-2. 21-23; 19, 1-3. 9a, Lk 21, 20-28 

V dnešnom evanjeliu sú predstavené dva apokalyptické obrazy, dve znamenia: pád Jeruzalema a príchod Krista pred koncom tohto sveta, aby nastali „nové nebesia a nová Zem“ (Iz 65, 17).

Prvé znamenie: zničenie Jeruzalema.

Jeruzalem bol pre poslucháčov večným mestom. A má byť zničené! Ako možno vysvetliť túto skutočnosť? Je možné, že si to Boh neuvedomuje? Je pre nás ťažké predstaviť si traumu a krízu viery, ktoré zničenie Jeruzalema spôsobilo v komunitách židov aj kresťanov zo židovstva.

Druhé znamenie: Koniec tohto sveta.

Budú znamenia na slnku a mesiaci i na hviezdach a na zemi budú národy plné úzkosti a zmätku z hukotu mora a vlnobitia. Rovnako ako pre Židov zničenie ich Mesta, aj pre nás zničenie Sveta je zdrvujúce.

Prvé znamenie bolo pre súčasníkov nepredstaviteľné a šokujúce. Prví kresťania to prvé proroctvo o páde Jeruzalema pochopili. Keď sa blížili rímske vojska, opustili mesto a zachránili sa.

Druhé proroctvo je pre nás nezrozumiteľné. Ale nie až tak šokujúce. Futuristi ho z rôznych dôvodov predpokladajú.

Tak ako prvé znamenie bolo pre prvých kresťanov zachraňujúce, také malo byť aj pre nás, posledných kresťanov. Pán Ježiš nám odkazuje: Keď sa to začne diať, vzpriamte sa, zodvihnite hlavu, lebo sa blíži vaše vykúpenie.“

Turzovka, 26.11.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.