Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 3, 17 – 4, 1, Lk 16, 1-8 

Niekto chce niečo od vás.

Vy namiesto: „Nechce sa mi!“ - Pozriem do kalendára, neviem to takto z hlavy. To je diplomacia. Posúďte, či aj klamanie. V dnešnom podobenstve je však zaznamenané evidentne klamstvo - podvod. 

Počuli sme, ako si odvolaný správca zavolal po jednom dlžníkov svojho pána a vravel prvému: ‚Koľko dlhuješ môjmu pánovi?‘ On povedal: ‚Sto kadí oleja.‘ Vravel mu: ‚Tu máš svoj úpis, rýchlo si sadni a napíš päťdesiat.‘ Potom povedal inému: ‚A ty koľko dlhuješ?‘ On vravel: ‚Sto meríc pšenice.‘ Vravel mu: ‚Tu máš svoj úpis a napíš osemdesiat.‘ Ako vnímate taký postup? Koľkí by sme odolali?

My sme podľa Pána Ježiša synovia svetla – mali byť predvídavejší ako synovia sveta. V čom by mala spočívať táto predvídavosť?

V prvom prípade ísť a pomôcť, ak sa dá, a diplomaticky neklamať. V druhom prípade – zhromažďovať pre večnosť. To je predvídavosť!

Predvídavo si počínal správca, keď mu šlo o jeho ďalší život (penziu). Tak by sme sa mali správať aj my keď ide o Božie kráľovstvo. Tu sme málo vynaliezaví, málo aktívni. Robíme pre večnosť toľko, ako obetuje svetácka manekýnka pre svoju líniu? Vieme sa zrieknuť pre svoje ozajstné dobro toľko, ako sa musí zriecť športovec, aby bol úspešný? Staráme sa o duchovný života tak ako majiteľ o svoju firmu, fabriku, či obchod? Pozorujme ich ako organizujú, plánujú, kalkulujú. Necítia únavu, zdolávajú každú ťažkosť a prekážku. Preto nám ich Ježiš dáva za príklad.

František Xaverský prišiel so Japonska aby šíril evanjelium. Myslel si, že je tam prvý Európan. Bol prekvapený, už tam boli obchodníci. A smútil preto, lebo obchodníci išli kvôli zisku a nikto nie preto, aby im doniesol svetlo evanjelia.

Nenechajme sa zahanbiť a prevýšiť šikovnosťou ľudí tohoto sveta, ale zveľaďujme a rozmnožujme bohatstvá nie pre hrob ale pre večnosť a pre Nebeské kráľovstvo.

Turzovka – Vršek, 6.11.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.