Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 3, 3-8a, Lk 15, 1-10 

Keď bol Dávid Tencer, terajší biskup na Islande, farárom v Podkoniciach povedal tento príbeh:

Jeden farmár mal stádo kôz. Chcel získať aj stádo divých kôz, ktoré žili voľne v prírode. Preto im v čase, keď bolo málo vegetácia nosil seno. Tak si ich získal a pridali k domácim. Aby mu neušli, stále ich uprednostňoval. Jedného dňa mu všetky kozy ušli. Dôvod? Tie divé, ktoré uprednostňoval si povedali: „Dovedie ďalšie kozy a nás si nebude všímať“. A domáce? „Už nás nemá rád, stará sa iba o tie nové“.

Veľmi hlboký a múdry príbeh. Poučný pre farárov, manažérov, ale i rodičov. Ak farár, či manažér, stále chváli len „tých druhých“, bolí to jeho farníkov, zamestnancov. Ak sa rodič začne venovať zblúdenému dieťaťu, trápi sa pre neho, ľahko „zabudne“ na tých, ktorí sú okolo neho a stratí manžela, (manželku), ostatné detí... a rozpadne sa mu rodina. A ostanú mu „oči pre plač“.

V dnešnom evanjeliu čítame o pastierovi ktorý, „ak má sto oviec a jednu z nich stratí, zanechá tých deväťdesiatdeväť na púšti a pôjde za tou, čo sa stratila, kým ju nenájde. A keď ju nájde, vezme ju s radosťou na plecia, a len čo príde domov, zvolá priateľov a susedov a povie im: ‚Radujte sa so mnou, lebo som našiel ovcu, čo sa mi stratila

Tiež sme počuli: „žena má desať drachiem a jednu drachmu stratí, zažne lampu, vymetie dom a hľadá starostlivo, kým ju nenájde. A keď ju nájde, zvolá priateľky a susedky a povie: ‚Radujte sa so mnou, lebo som našla drachmu, čo som stratila.‘

A evanjelium dva krát zdôrazňuje:

Tak bude aj v nebi väčšia radosť nad jedným hriešnikom, ktorý robí pokánie, ako nad deväťdesiatimi deviatimi spravodlivými, ktorí pokánie nepotrebujú. A tiež: Takú radosť majú Boží anjeli z jedného hriešnika, ktorý robí pokánie.“

Nerobí náš Nebeský otec rovnakú chybu ako farmár z úvodného príbehu? Ako malému miništrantovi sa mi tento príbeh nepáčil. Hovoril som si: Tak to mám hrešiť, aby som sa páčil Pánu Bohu a aby mali zo mňa radosť anjeli?!

Čo s tým? Nemusíme si zobrať na pomoc múdrosť starých Rimanov: Každé prirovnanie (podobenstvo) pokrivkáva (Omnis comparatio claudicat). Môžeme všetko brať takmer doslovne. Predstavte si rodinu v ktorej je choré dieťa. Rodičia sa mu omnoho viac venujú. Súrodenci to berú ako samozrejmosť a aj oni mu pomáhajú. Rodina sa v takých prípadoch dokonca zomkne. Ak postihnuté dieťa urobí nejaký pokrok - napríklad imobilné dieťa urobí malý krôčik, tešia sa z toho rodičia i súrodenci omnoho viac, ako z tisícok krokov, ktoré oni urobili.

Zablúdená ovca, stratená drachma je symbolom hriešnika, morálne padnutého človeka. Ak urobí krôčik k dobru, tešíme sa z toho my, aj „anjeli v nebi“. Ak nie, sme ako starší brat márnotratného syna, ktorý sa nevedel tešiť z návratu brata.

Turzovka, Vršek, 5.11.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.