Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 1, 1-11, Lk 14, 1-6

Môj prvý šéf často kázal o múdrosti.

Nejako sa mi to nepozdávalo. Ja som bol generáciou, ktorá chcela zmeniť svet v láske, vytvárať jednotu. Čim ďalej tým viac si uvedomujem potrebu múdrosti. Aj prednášky z asketiky tu mám už tri na túto tému a zdá sa mi, že v tom budem pokračovať. Na sociálnych sieťach badať ako ľudia na kdečo naletia. Myslím, že nie je vrcholom to, že mnohí si objednávali skoncentrovanú vodu v tabletkách, ale toto: Stredoškolsky vzdelaná pani s vážnou tvárou mi svätosväte tvrdí: „Nedám sa testovať, lebo jednej pani z Nitry po testovaní na čele narástla hrčka. To jej vychádza čip, ktorý jej dali pri testovaní!“

Čo sa to robí? Akosi sa stráca zdravý sedliacky rozum. Zdá sa, že to nie je nedostatok zdravého úsudku, ale často cielená zloba. Ako v dnešnom evanjeliu: „V istú sobotu vošiel Ježiš do domu ktoréhosi popredného farizeja stolovať a oni ho pozorovali“. Už dopredu vedeli výsledok – odsúdenie Pána Ježiša. Pozorovali ho, aby ho prichytili a mohli obžalovať, že porušuje sviatočný deň, tým že uzdravil chorého. Dá sa to pochopiť? Dá. Nešlo im o pravdu, išlo im o odstránenie Ježiša. Prečo? Lebo, dnešnými slovami povedané, strácali preferencie u ľudí. Však nič nové pod slnkom!

Predvčerom som rozprával z mladým začínajúcim učiteľom. Pýtal som sa ho ako vzdelaného pedagóga, čo povie na moju nasledujúcu skúsenosť. Venujem sa odvždy mládeži, teraz najmä cez florbal. Keď im niekto chýba do počtu, trochu zavadziam na ihrisku, ale hlavne rozhodujem. Jeden ôsmak úplne osamotený padol. Vstal a začal na mňa vykrikovať prečo som nezapískal faul. Všetci mu prisvedčili, že padol sám. Našťastie bol tam aj pán kaplán a ten ma zastal. Nebol to jeden incident. Predtým hodil po mne aj hokejku a vždy je nespokojný keď prehráva.

Čo na to mladý pedagóg? V škole sme mali niečo podobné, hovorí. Jeden žiak sa dopustil veľkého priestupku. Nestačilo svedectvo ostatných. Museli sme ho usvedčiť na základe kamery. Prišli rodičia a obvinili učiteľov, že „sa nosia“ na ich synovi. Po zhliadnutí záznamu kamery vyhlásili, že je záznam zmanipulovaný a dajú si to vyšetriť. Pedagóg dodal: Zdá sa mi, že títo delikventi sú presvedčení o svoje pravde, lebo sú tak vychovaní, že sa nemôžu mýliť. Sú agresívni a potom sa grupujú do agresívnych strán. Súhlasím s tým. Iste tu chýba otcovská tvrdá ruka a nielen „opičia láska“ – ale nechcem byť obvinený z propagovania násilia na deťoch. Už si musíme všímať aj násilie na rodičoch – najmä starých, lebo táto generácia vyrastá a ovocie výchovy sa pomaly ukazuje. Skutočne sa vo výchove stála chýba. Nie som vôbec nováčikom v práci s mládežou. Trénoval som profesionálne žiakov, s ktorými sme hrali turnaje za účasti mužstiev ako Tatran Prešov, Dukla B. Bystrica, Plastika Nitra, Baník Ostrava... O takýchto postojoch mládeže sa mi vtedy ani nesnívalo.

Sú teda nové časy. Každopádne je však potrebné hovoriť o potrebe múdrosti a nielen vo výchove. Asi je potrebné začať od seba. A možno takto: Tí mladí delikventi sú absolútne presvedčení o pravde – svojej pravde. Aj my môžeme byť presvedčení o „pravde“ ako farizeji, alebo títo delikventi. Nositeľ Nobelovej ceny pre literatúru E. Hemigway povedal: „Príčinou všetkého zla vo svete je sebectvo“. A sebectvo je príčinou aj „klamlivej pravdy“. Dnešný evanjeliový príbeh končí slovami: A nevedeli mu na to odpovedať. Farizeji boli v koncoch. Ich sebectvo im však „nedovolilo“ poznať pravdu a preto Pravdu pribili na kríž.

Turzovka – Vršek, 30.10.2020-3




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.