Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 4, 1-6 , Lk 12, 54-59 

Na ceste k šťastiu sú dva problémy.

Prvý je v oblasti poznania, druhý v oblasti vôle. Pre lepšie pochopenie problematiky ich delím, ale neexistuje tu až taká jasná deliaca čiara. Potrebujeme:

  1. poznať ako sa k šťastiu dostať
  2. vôľu ako šťastie dosiahnuť

1. Poznanie. Ako príklad si zoberme na mušku nadváhu. Dotýka drvivej väčšiny. Spoznali sme, že sa potrebujeme zdravo stravovať, mnohí aj na zdravú výživu majú, mnohým by stačilo ovládať sa. Ale ovládať sa a pohybovať sa viac – to už je problém. A už sme pri druhom bode:

2. Vôľa. Aj vieme, že je dobre nepriberať, či schudnúť. Najmä teraz keď počúvame, že jeden z hlavných faktorov úmrtia na Covid 19 je nadváha, ale... Potrebovali by sme motiváciu – možno kamery, ako v TV premenách.

Zovšeobecnime si to. Aj by sme chceli byť šťastní, aj vieme ako na to, ale málo pre to robíme. A čo keď k tejto úvahe dodáme ešte ďalší stupeň: Všetko nám vychádza, cítime sa byť šťastní, ale kazí nám to uvedomovanie, že šťastie skončí. A naraz môžeme byť úplne vedľa a staneme sa skeptikom. So starozákonným kazateľom hovoríme: „Márnosť, len márnosť - hovorí Kazateľ. Márnosť, len márnosť, všetko je iba márnosť.“ (Kaz 1,2).

Nie tak, hovorí Pavol v dnešnom prvom čítaní Efezanom i nám: prosím vás ja, väzeň v Pánovi, aby ste žili dôstojne podľa povolania, ktorého sa vám dostalo. Čo je to za povolanie, Je to Stvoriteľovo povolanie ku šťastiu. On nám môže dať trvale šťastie. Hľadáme ho? Preto nám Pán Ježiš pripomína: „Pokrytci, vzhľad zeme a neba viete posúdiť. Ako to, že terajší čas posúdiť neviete?“

Kedy dokážeme správne posúdiť „terajší čas“ - udalosti života, aj rôzne mienky tu na internete, názory odborníkov i „odborníkov", podvodné správy, i podvodné, klamlivé šťastie? Uviedol som, že je ťažko rozdeliť poznanie a vôľu – je to skôr akademické. Objavila sa včera napríklad prekrútená správa, že pápež je za homosexuálne vzťahy. Kto to zdieľa? Ten kto také problémy má, kto má iné morálne problémy a zdôrazňuje, že Boh neodsudzuje, že pápež hlása konečne takého boha ako si oni predstavujú. Vidia to čo chcú vidieť. Čo pápež v tom dokumentárnom filme povedal? Zákon o občianskom spolužití, na ktorý sa odvoláva pápež, má chrániť homosexuálnych ľudí pred zlým zaobchádzaním a sociálnym odmietaním v ich vlastných rodinných kruhoch. Pritom pápež František obhajuje to, čo vždy obhajovala Cirkev, dôstojnosť ľudí a navrhuje občianske zákony na ochranu homosexuálov pred týraním v ich rodinnom prostredí, ktoré často odmietajú ich vlastní rodičia, súrodenci a príbuzní. Nehovorí o registrovaných manželstvách!

Teda, mnohí spoznali to, čo chcú aby bola pravda, lebo sú otrokom niečoho. Ak sa nevie niečoho zbaviť, odmieta každý predpis, príkaz, nariadenie. To je vlastne liberalizmus. Chce byť slobodný, preto útočí na všetko: Manželstvo zväzuje, rodové zvyky zväzujú, spoločnosť zväzuje. Chceli chlapca, majú dievča – to je dôvod na zabitie dieťaťa. V jednom štáte USA tesne pred pôrodom ak matka nechce dieťa, tak ho zabijú, v Belgicku odhlasovali, že o eutanáziu môže požiadať dieťa od dvoch do dvanásť rokov... A nevidíme to u nás kvôli testovaniu? Mnohí tvrdia: Kto nám má čo rozkazovať. Šíria podvodnú správu, že 150 tisíc lekárov tvrdí, že to vedie k vykynoženiu ľudstva a dokazujú, že mnohých lekárov už zavraždili, aby ich umlčali. Vakcína ešte nie je vyvinutá a už vedia, že zdecimuje ľudstvo. A oni to uveria, zdieľajú, lebo im to vyhovuje. Neboli spokojní s testovaním, čo ak premiér bude musieť vyhlásiť lockdown? Neviem čo budú hovoriť. Myslia, že „robiť, čo ja chcem“ im prinesie šťastie a pritom sú nešťastím pre seba samých, ako aj iných.

Skutočne, na ceste k šťastiu máme dva problémy – poznanie a vôľu. Pritom práve tieto dary nám môžu priniesť šťastie.

Turzovka – Vršek, 26.10.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.