Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 3, 2-12, Lk 12, 39-48

Ten človek je darom!

To je asi najkrajšia pochvala akú môžeme niekomu dať. Poznáte takých? Poznáte! Dokonca o niektorých osobnostiach môžeme povedať: Ten je darom pre národ. Žiaľ väčšinou si ich uctíme až po smrti. Vlani sme hľadali osobnosti Slovenska. V mnohom sme sa nezhodli. Uvedomil som si, že sme zabudli na Andreja Radlinského, zakladateľa Spolku sv. Vojtecha (SSV), pred 150 rokmi. Nepreháňam ak poviem, že bez neho by sme asi nerozprávali po slovensky a na mape sveta ba asi nebolo Slovensko. SSV udržiaval vďaka svojej najmä vydavateľskej činnosti nielen vieru, ale aj slovenskú reč. Ale poďme k Radlinskému. Dobre, založil SSV. A v čom je jeho výnimočná zásluha? Založil ho za veľkého osobného nasadenia. Bol pre lásku k národu prenasledovaný. Napríklad, keď kaplánoval v B. Štiavnici, prišli ho zatknúť maďarskí žandári. Počas kázne mu to prišiel odzadu na kanceľ pošepkať kostolník. V sakristii sa obliekol do ženských šiat a tak ušiel. Po čase ho jeden maďarón krivo obvinil. Radlinsky to dal na súd. Kardinál ho žiadal, aby stiahol žalobu. Radlinsky prisľúbil, ak mu dovolia založiť SSV. Zniesol aj krivé obvinenie, len aby pomohol národu. Stal sa DAROM PRE NÁROD.

Musíme tak „vysoko rúbať“, a ísť do minulosti, aby sme našli človeka, ktorý je darom? Nestalo sa vám, že vás lekár postavil na nohy, nasadil vám liek, ktorý vás uzdravil, sestra v nemocnici bola pre vás darom v ťažkých chvíľach..?! A nezabudli sme na rodičov, ktorí boli (sú) pre nás darom? Uvedomujem si to, keď vidím deti v detskom domove. Mnohé sú postihnuté. Odborníci hovoria, že často to nie je vrodená vada, ale do troch rokov sa im málo venovali a majú zanedbané senzomotorické reflexy a už to chudiatka nedobehnú. V detstve sa im totiž nevenovali. Všetci čo toto môžete čítať, rozumiete tomu, ste mali v detstve „človeka, ktorý bol pre vás darom“.

V evanjeliu, ktoré čítame túto stredu pri sv. omšiach sú slova Pána Ježiša: „Kto mnoho dostal, od toho sa bude mnoho požadovať, a komu veľa zverili, od toho budú viac žiadať.“ Dostali sme mnoho darov. Aj preto máme byť darom pre iných. Pavol – učiteľ národov, v Liste Efezanom píše: Bratia, veď ste azda počuli o dare Božej milosti, ktorý som dostal pre vás (Ef 3, 2). Nepovedal priamo: „Som pre vás darom“, lebo ako ďalej čítame, bol skromný – teda pravdivý. Píše, že je „najmenší zo všetkých“. Uvedomil si, že dostal dary, ktoré má dávať ďalej.

Nebuďte falošne skromní, že nemáte dary (,lebo viete, že ich máte) a dávajte ich ďalej. Buďte darom!

Turzovka - Vršek,  20.10.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.