Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 23, 20-23a, Mt 18, 1-5. 10

Od detstva sme sa modlievali Anjeličku strážničku a viedla som k tomu svoje deti aj vnúčatá“ – taký odkaz som si prečítal na mojom profile na FB.

Odpísal som, že by by som bol rád, keby mi napísali, ako sa im podarilo túto modlitbu vnúčatám vysvetliť. Odpoveď som nedostal. Táto modlitba vo svojej podstate totiž nie je pre deti, lebo je nezrozumiteľná - detskou sa javí zdrobnelinkami. Čo si dieťa predstaví pod: „dušičkou", „čistou dušička“? - vôbec čistota je pre dieťa povinnosť umývať sa... „strážničku“ – to by sme asi vedeli vysvetliť, ale dieťa nechce byť strážene – skôr keby to bolo o pomáhaní. 

Zdá sa, že je to skôr vracanie sa dospelých do detstva? V diskusii niečo také aj zaznelo: ...súhlasím. Pre seniorov je spomienka na detstvo "balzam na dušu".

Takže táto modlitba sa môže zadeliť medzi mnohé riekanky, ktoré sme sa naučili v detstve a ktoré sa nám vynárajú v pamäti spolu s nejakými emóciami.

Riekanky nechajme bokom a uvažujme: Človek je bytosť hmotno-duchovná a vieme, že duch rozkazuje (mal by) telu. Boh je duchovná bytosť, a tak je samozrejme, že mohol stvoriť čisto duchovné bytosti – anjelov. A anjelom dal náš Nebeský otec aj poslanie. Počuli sme to v prvom čítaní: Pošlem pred tebou anjela, aby ťa chránil na ceste a priviedol ťa na miesto, ktoré som pripravil. Váž si ho a počúvaj jeho hlas; nepohŕdaj ním, lebo by vám neodpustil vaše previnenie, pretože je v ňom moje meno.

Úcta k anjelom by mala vychádzať z tohto textu. Máme ochrancov a sprievodcov. Mohli by sme sa inšpirovať svedectvom jednej farníčky: Anjel je pre mňa niekto ku ktorému sa obraciam, keď idem ráno do práce, je ešte tma a ja sa bojím. Som si vedomá, že by to nemalo byť len „v strachu“. Snažím sa k nemu obracať aj vtedy, keď som nerozhodná, aby som sa správne rozhodla, prosím ho, aby mi vnukal dobré postupy, pomáha mi zvládať život...

A ešte došlo i takéto svedectvo od Kataríny: Anjel by mal byt niekto, kto nás ochraňuje, dava na nás pozor.Ako dieťa som si myslela, alebo teda chápala modlitbu k Anjelovi strážcovi : ze, keď budem dobra budem sa páčiť Pánu Ježišovi. Ja som sa ju modlila inač ako ju vedia moje deti. Mňa ju naučil môj otec. A ja ju učím moje deti tak, ako sa ju modlime v kostole, pripadne v spoločenstve.

Páter Pio hovorieval: „Pripomeňte mi to cez svojho anjela strážcu. On to povie môjmu“. A fungovalo mu to!

Takže modlitba k anjelovi strážcovi, by nemala byť riekankou, ale vzťahom k dôverne blízkej duchovnej osobe, ktorá je z Božej dobroty stále s nami a zároveň hľadí na tvár nášho Otca, ktorý je na nebesiach.

Turkov, 2.10.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.