Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mená archanjelov Michala, Gabriela a Rafaela nachodia sa na viacerých miestach Svätého písma Starého a Nového zá­kona.

Boh im zveril v dejinách spásy veľké úlohy. Preto ich nazývame archanjelmi, t.j. mimoriadne mocnými anjelmi. Meno Michal značí - Kto ako Boh? ». Meno Gabriel značí « Božia sila ». Meno Rafael značí « Boží liek ». Všetci traja archan­jeli sú veľkými priateľmi človeka.

V SPRIEVODE ANJELOV

Veriť či neveriť v duchovné bytosti — anjelov?

Sú naozaj, alebo sme si ich len vybájili? Otvorme Dejiny spásy a hneď na počiatku ľudstva sa stretávame s nimi. Po hriechu « Boh vyhnal človeka a na východ od raja Edenu postavil cherubov a vytasený ohňový meč, aby strážili cestu k stromu života » (Gen 3,24).

Keď Tobiáš chcel odmeniť sprievodcu svojho syna, ten sa predstavil:

« Pán ma poslal, aby som ťa uzdravil a od zlého ducha oslobodil aj Sáru, manželku tvojho syna. Lebo ja som anjel Rafael, jeden zo siedmich, ktorí stojme pred Pánom » (Tob 12,14-15).

Keď sa Tobiáš a rodina zľakli, povedal anjel Rafael: « Pokoj vám, nebojte sa! Lebo, keď som bol medzi vami, bol som tu z vôle Božej » (Tamtiež).

Zachariášovi pri službe v chráme zjavil sa anjel a pred­stavil sa: « Ja som Gabriel, ktorý stojím pred Bohom. Poslal ma povedať ti... » Ten istý anjel Gabriel prišiel zvestovať Najsvätejšej Panne narodenie Ježišovo.

Boží videc, svätý Ján na ostrove Patmos, opisuje nám nebeských duchov v rôznych službách. Menom spomína obzvlášť svätého Michala. « Na nebesiach povstal boj. Michal a jeho anjeli bojovali proti drakovi... »

Pápež svätý Gregor Veľký vysvetľuje, že meno anjel je názov služby, a nie prirodzenosti. V nebeskej vlasti nepotre­bujú pomenovanie. Anjelmi sa menujú len vtedy, keď vyko­návajú poslanie, službu v mene Boha. Podľa tejto služby — hovorí ten istý pápež — sa delia na anjelov a archanjelov.

Dejiny spásy v sprievode anjelov nám to potvrdzujú. Anjeli s mečom vyháňajú prvých ľudí z raja. Konajú službu pri výkone trestu. Svätý Rafael, povedali sme, vyliečil Tobiáša a oslobodil Sáru. Prichádzal k ľuďom ako ošetrovateľ, podával liek, preto ho svätý Gregor volá « Boží Liek! »

Gabriel pre vznešené posolstvo sa volá Božia Sila, lebo, tak hovoria cirkevní otcovia, hlásal príchod Syna Božieho, ktorý poníženosťou premôže draka-Satana!

Archanjel Michal je veliteľ nebeského vojska: Znamená: Kto ako Bob?

Vo svetle viery poznávame, že anjeli sú stvorenia ako my ľudia. Nemajú však tela, sú čistí duchovia, a preto ako takí, bezprostredne hľadia na Božiu Tvár. Preto, že sú tvo­rovia, boli podrobení skúške, lebo nebo si každý tvor musí zaslúžiť. Boj na nebi vypukol vtedy, keď časť anjelov neob­stála v skúške. Podľa bohoslovcov bolo im azda zjavené tajomstvo Vtelenia Syna Božieho. Spurná časť na čele s najkrajším anjelom Luciferom odmietla vzdať úctu Synu Božiemu, lebo Vtelenie považovali za ponižujúce. Vtedy vystúpil verný Michal archanjel a zmietol Lucifera a jeho prívržencov. Padli všetci do stavu, ktorý bol opakom blaže­nosti.

« Kto ako Boh? » — vyriekol proti nim svätý Michal archanjel.

— Kto? Ani na nebi, ani na zemi, a preto ani v podsvetí

niet nikoho, kto by sa vyrovnal svätosti Syna Božieho. Práve pre svoje poníženie je taký veľký, že pred ním každý zohne svoje koleno, ale i skloní svoje srdce! Kto to neurodí, ne­môže mať s ním účasť na blaženosti!

Keby sme inakšie nepoznali anjelov, len z ich služieb, z ich sprievodu pri ľuďoch, už to by nás muselo privádzať k presvedčeniu: sú! A keď sú, to znamená, že nie sú nám cudzí. Nevidíme ich, lebo sú duchovia. Náš Pán viackrát urobil výnimku, že mnohým osobám dal milosť poznať anjelov. Svätá Františka Rímska podľa stupňa posväcujúcej milosti poznávala viac lebo menej vedľa seba anjela strážneho. Keď Pána zarmútila, anjel neváhal jej vylepiť aj po­riadne zaucho! Prosievala ho o to, a tak plnil jej žiadosť aj v prítomnosti hostí. Mnohí svätí zdôrazňujú, že cítili mimo­riadnu pomoc svojho anjela.

Anjeli sú najbližšie k trónu Božiemu. Niektorí z nich majú úlohu sprevádzať nás na cestách života a priviesť nás tiež pred Božiu Tvár. Keby sme viac mysleli na ich prítom­nosť vedľa seba, hanbili by sme sa v ich prítomnosti konať zlo, ako napr. len myslieť zle o druhých. A čo iné hriechy!

Keby sme viac mysleli na ich prítomnosť vedľa seba, snažili by sme sa vytvoriť s nimi väčšiu intimitu, doko­nalejšie priateľstvo. Snažili by sme sa robiť dobro iným, konať viac skutkov milosrdenstva, aby ich oni prednášali pred Tvár Najvyššieho. Anjeli sú sprostredkovateľmi medzi Bohom a nami, a naopak! Viera v anjelov je nepriamo aj viera v Prozreteľnosť Božiu. Menej by sme sa spoliehali na seba, svoje výpočty, svoje opatrenia. Viac by sme verili Bohu, ktorý nám poslal na pomoc anjelov. Keby sme verili v týchto Božích sprievodcov, menej by bolo zlodejčiny, menej prepa­dov, azda aj menej žandárov, a viac istoty a pokoja vo svete.

Viera v anjelov je viera v Božiu lásku k nám. Veď nám zjavil, že sú Sila, Liek, Ochrana!

DNES

Deň s anjelmi v intimite duše.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.