Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Chlapec hovorí mamičke: Zajtra mam narodeniny však?!

Zobuď ma ráno o 6. h. Súrodenci si zašomrali popod nos: Chce, aby sme ho oslavovali. A chce si to užiť čo najdlhšie! Oslávenec ráno vstal, šiel na sv. omšu a po návrate donesie mame kvet, povie, že jej ďakuje a pri sv. omši sa za ňu modlil.

Gýčový príbeh. Možno. Aj mne pripadá tento katechetický príbeh násladlý, aj keď niektoré deti sú šikovné, múdre a zbožné.

------------

Napríklad na cyklotúre, keď sme oddychovali prišiel jeden podpitý muž pýtal sa, čo sme kto sme. Ja: Vyslanci Cirkvi. On povedal veľmi vulgárne slovo na Cirkev. Kto reagoval, Jedno dievča z detského domova, nedávno pokrstená. Ona by sa za vieru aj bila.

------------

Katechetický príbeh z úvodu nám však pekne naznačuje, že v deň narodenín, by sme mali ďakovať rodičom a Bohu. Narodenie nie je to v žiadnom prípade naša zásluha. Preto sa v Cirkvi neoslavujú narodeniny, ale v cirkevnom prostredí meniny. Pri nich sa však oslavoval patrón – svätec. A pri tej príležitosti prosili patróna o ochranu. Preto mali kresťania mená po svätcoch.

V Cirkvi oslavovali iba narodeniny Pána Ježiša, a Jána Krstiteľa – sú to udalosti zaznačené vo Svätom Písme. Narodenie Panny Márie nie je vo Svätom Písme, ale keďže Mária má význačné postavenie v dejinách spásy, začalo sa sláviť na východe pravdepodobne po cirkevnom sneme v Efeze (431), keď bola Panna Mária vyhlásená za Bohorodičku. V západnej Cirkvi sa tento sviatok sa začal sláviť asi až začiatkom 8. storočia. Efezský snem aj poskytuje dôvod dnešného sviatku. Mária má význačné miesto je matkou Pána Ježiša – Bohočloveka a preto si zaslúži, aby sme si jej narodeniny pripomenuli.

A robíme to v duchu povedaného. Za narodenie ďakujeme v prvom rade Bohu. Teda oslava Narodenia Panny Márie je oslavou Boha; vďakou za Máriu.

Turzovka, 8.9.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.