Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 24, 15-24, Mt 19, 16-22

Môže mať človek prívlastok nepoučiteľný?

Zdá sa, že hej. Nepoučiteľný človek – kto je to? Ľahko takto opečiatkujeme recidivistu - nepoučí sa z jednej chyby a dostane sa napríklad opäť do väzenia, rozbije jedno manželstvo, ide do ďalšieho vzťahu, vypije si urobí galibu a opíja sa znova...

Ak je niekto taký z vašich blízkych, tak vás to bolí.

Samozrejme nepoučiteľnosť bolí aj Nebeského otca. Preto posielal ľudstvu prorokov, ktorí mali nepoučiteľnými otriasť. Lenže ako zatriasť nepoučiteľným, čo urobiť aby sa spamätal?

Proroci preto používali rôzne silné symbolické úkony. Jeremiáš napríklad vybúral stenu a utekal cez ňu. Keď sa ho pýtali čo robí, povedal: Toto budete robiť vy všetci. Budete sa takto snažiť vykĺznuť z obliehania Babylončanov.

Dnes sme počuli, že Ezechielovi zomrelo potešenie oči – milovaná manželka a on nesmútil. A ľud hovoril: „Prečo nám nepovieš, čo to znamená, čo robíš?“. Ezechiel im takto dal najavo, že bude zničená ich pýcha – chrám, mnohých povraždia a tí čo ostali, nebudú stačiť ani smútiť za nimi, ani robiť pohrebné obrady.

Otriaslo to „nepoučiteľnými“? Bol pre nich Ezechiel znamení? Veru nie.

Prečo to bolo a je tak? Ľudstvo zažilo prvú svetovú vojnu. Ľudia si mysleli: Už je koniec vojnám. Nebolo. Kto z nás si myslel, že po 2. svetovej vojne sa budú ľudia zabíjať v Európe? A prišlo krvavé potlačenie povstania v Maďarsku, po roku 89 Rumunsko, Juhoslávia. A ako je to na Ukrajine, teraz v Bielorusku. A vo svete? Vidíme vojnové ohniska v Sýrii, Palestíne, Iraku...

Prečo je to s ľudstvom i s nami také bolestné, lebo aj my sami sme nepoučiteľní. Lebo ľudia dávajú prednosť majetku pred Bohom, ako mladík v dnešnom evanjeliu. Odišiel smutný, lebo mal veľký majetok.

Človek dáva prednosť hmote pred Bohom. Nielen o súčasníkoch Ezechiela platí: Opustil si Boha, svojho stvoriteľa (refrén).

Vždy, akonáhle dáme prednosť hmote, sláve, sebectvu pred Bohom, strácame a škodíme okoliu.

Viete, kedy sa z chlapca stane muž. Keď obide kalužu a nevstúpi do nej.

Všetci sa potrebujeme poučiť a stavať sa dospelými v Ježišovi Kristovi.

Turzovka, 17.8.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.