Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Joz 3, 7-10a. 11. 13-17, Mt 18, 21 – 19, 1,

Spolusluhovia – zaznelo v dnešnom evanjeliu.

Ako by sa tento vzťah dal nazvať dnes? Spolupracovník, kolega, spolusestra, spolubrat. Jeden zo spolusluhov v dnešnom príbehu sa zachoval veľmi zlé. Ako tieto vzťahy vyzerajú teraz? Ako je to medzi spolupracovníkmi, kolegami, môžeme dodať susedmi? Dokonca bude dobré prirátať i rodinných príslušníkov.

Viem, teraz by sme mohli rozvinúť úvahu o tom, ako sa títo menovaní k nám niekedy zachovali. A mohli by sme ľahko povedať: Svetom vládne nevďak! My sa z tohto zlého správania vyčleňujeme. Lebo oni sú tí zlí. Všetci, čo to čítate, počúvate sa považujeme za dobrých. Aj ja. A keďže je toľko zla vo svete, znamená to, že sa zle vidíme. Aj väzenie je plné nevinných ľudí!

Poďme riešiť zlo u iných. Čo s ním? Príkladom nám je otázka Petra, ktorý tiež videl zlo iných a preto pristúpil k Ježišovi a povedal mu: „Pane, koľko ráz mám odpustiť svojmu bratovi, keď sa proti mne prehreší? Azda sedem ráz?“ Ježiš mu odpovedal: „Hovorím ti: Nie sedem ráz, ale sedemdesiatsedem ráz.

Jednoznačne z toho vyplýva, ak vidíme zlo u iných, ich zlé správanie k nám, máme odpúšťať. Často počuť od kresťanov, ktorí poznajú túto Ježišovu náuku hovoriť: Ja som už odpustil 77 krát. Ďalej už nejdem. Pripomínam, že je to symbolické číslo a znamená vždy. Prečo vždy. Lebo mi nevidíme, že omnoho viac nám odpúšťa náš Pán. Ako v tom podobenstve. A dennodenne! Problém je v tom, že my si to neuvedomujeme a považujeme sa za dobrých. Dokonca aj pred Bohom. Preto vypúšťajme prosbu z Otčenáša: Odpusť nám naše viny...

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 13. 8.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.