Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nah 2, 1. 3; 3, 1-3. 6-7, Mt 16, 24-28 

V uplynulých dňoch prebiehal proces so šéfom nebankovej peňažnej inštitúcie, ktorý vylákal od ľudí veľa peňazí.

Celý takýto a podobný systém obohacovania sa, je založený na túžbe ľudí zbohatnúť a šikovnej reklame. Zdá sa mi, že už sme opatrnejší voči takýmto lákadlám. Hoci reklama stále na nás útočí. Ale jej účinnosť reklamy je, myslím, čoraz slabšia. Dokonca, keď niečo reklamujú považujeme to za podozrivé. Nezdá sa nám pravdivá.

Často pripomínam, že Ježiš je úplne mimo takýchto praktik. Niekedy sa nám, deťom reklamy zdá, žeby mal konať viac v duchu reklamy, aby neodstrašoval od nasledovania.

Napríklad v dnešnom evanjeliu nám hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma. Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho. Zobrať kríž, zapierať sa, stratiť život, nie je nijako lákavé.

A rieši aj túžbu po bohatstve: Veď čo osoží človekovi, keby aj celý svet získal, a svojej duši by uškodil?! Alebo za čo vymení človek svoju dušu?! Bohatému mladíkovi hovorí, aby všetko rozdal ak ho chce nasledovať.

Reklama nás klame. Výrobok nie ja až tak dobrý ako nám ho prezentovali, liek nás do troch dní vôbec nevyliečil (ani do roka), neschudli sme 3 kg za týždeň, ale pribrali...

Niekoho vás, ktorí to čítate, už sklamal Ježiš?

Koľkí sa sťažujeme; toľko sa modlím a..., ja chodím do kostola a... Nesťažujme sa. Ježiš nám sľúbil, kríž, sebazaprenie, stratu života.

Ak chceme nasledovať Ježiša, prijmime jeho požiadavky. Všímajme si jeho postoje v evanjeliách. Pomáhal, liečil, učil. Nikoho nevolal, iba apoštolov. Aj im dával slobodu. Keď v Kafarnaume po eucharistickej reči odchádzal ľud, nevolal ich späť. Iba apoštolov sa pýta: Aj vy chcete odísť.

Žiadne zdržiavanie, žiadne sľuby, žiadna reklama... Ak sme sa rozhodli Ježiša nasledovať, nasledujem ho, nesťažujme sa! Tak sa nám podarí "neokúsiť smrť" - večnú.

Turzovka, 7.8.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.