Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Tomáš pochádzal z Palestíny a patril do zboru apoštolov, ktorých si vyvolil Ježiš Kristus počas svojej verejnej čin­nosti.

Podľa vážnych autorov pôsobil ako apoštol v Perzii (dnešný Irán) a neskôr v južnej Indii. Tu pokrstil kráľa Gundafara, ktorý na základe nájdených mincí žil medzi 20. až 50. rokom po Kristu. Podľa podania zomrel ako mučeník v Mailapure (predmestie dnešného Madrasu v Indii). Tu dnes žije okolo štyri milióny kresťanov malabarského a malankarského obradu, ktorí odvodzujú svoj pôvod od sv. Tomáša.

« PÁN MÔJ A BOH MÔJ! »

S takým krátkym a pritom obsažným vyznaním viery a lásky sa nestretneme u nikoho iného ako u Tomáša apoš­tola.

Bol tiež jeden z palestínskych rybárov. Muž tvrdý, pria­my a podľa toho. čo zachycujú evanjelisti, povahy smelej, originálnej a samostatnej.

Ako rybár — málovravný! Keď však prehovorí, stojí to za to počúvať ho.

Pokúsme sa bližšie poznať svätého apoštola.

Bol vyvolený Majstrom do zboru Dvanástich. Všetko, čo Majster hovoril a konal, sledoval pozorne. S poznaním rástol u neho obdiv, ktorý sa menil na lásku k Učiteľovi. Keď ostatní zdržiavajú Majstra od vstupu do Jeruzalema, on energicky zavelí: « Poďme a umrime s ním! »

Ako cholerik nepoznal ústupky. Prekážky mu boli ví­tané na osvedčenie sa, že Majstra pochopil, že ho má rád.

Tak si môžeme vysvetliť aj to, že neveril apoštolom, keď mu po vzkriesení Pána Ježiša zvestovali, že ho videli.

Svätý Tomáš nepochyboval o vzkriesení Pánovom. Ne­veril však apoštolom; mal ich za poplašených od oných veľkopiatočných udalostí. Preto to smelé, cholerické: « Ne­verím, kým sa nepresvedčím! »

Niet však úchvatnejšieho obrazu nad kľačiaceho To­máša pred osláveným Spasiteľom. Už vidí Pána, už vidí jeho oslávené rany. Tento tvrdý muž sa zmôže v dojatí na krátke, ale obsažné vyznanie srdca: « Pán môj a Boh môj! »

Pán ho nehreší, jemne mu vysvetlí « zásluhu viery ». Stačí!

Tomáš sa presvedčil, a od tej chvíle nemá inú lásku ako « Ježiša Krista » a nepozná inú prácu ako prácu pre Ježiša Krista! Rozlúči sa so zborom a jeho smer je India Tu medzi Partmi, ktorí sa obchodne stretávali so židmi, hlása ukrižovaného a vzkrieseného Ježiša Krista.

Prechodí pobrežie malabárske. vnikne hlboko do Indie a v Mailapure pri Madrase sa mu splní ochota: « Poďme a umrime s ním! »

Na pahorku, podľa tradície, vytesal si svätý Tomáš do kameňa kríž a tu vždy večer čo večer chodieval sa modliť. Tu opakoval nespočetnekrát: « Pán môj a Boh môj! »

V tomto stretnutí lásky prepadli ho pohania. Jeden ho prebodol dýkou, ostatní dobili kyjom.

Kamenári, tesári, zememerači, architekti si ho zvolili za patróna.

Pane, aká symbolika

Tvrdý Tomáš vedel svojou vierou neskôr pretesať všet­ky svoje predsudky. Zo svojho tvrdého srdca vedel vykresať oddanosť a lásku až po smrť, po nádherné osvedčenie: « Pán môj a Boh môj! Tu som! Za teba rád umieram!

DNES

Po premenení, po sv. prijímaní s veľkou zbožnosťou vyslovím Tomášovo vyznanie: « Pán môj a Boh môj! » Podobne, keď prejdem okolo kríža.

 Miriam Liptovská, Celý rok so svätými




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.