Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sof 3, 14-18 Rim 12, 9-16b, Lk 1, 39-56

V Banskej Bystrici chodil na stretnutia katolíckej mládeže mladý profesor.

Raz hovoril o tom, aký súvis má všetko v prírode. Citoval kolegu, ktorý hovoril o tom, že ak zamáva motýľ krídlami nad Pacifikom, má to po čase odozvu na celom svete. Vyzerá to prehnané, ale je v tom veľa pravdy. Príroda je od Stvoriteľ perfektne urobená a všetko so všetkým súvisí. V prírode má všetko svoje miesto, aj keď my si to neuvedomujeme. Možno povedať, že svoj cieľ.

A čo vrchol celej prírody, koruna tvorstva – človek? Zaujímavé, práve človek najviac tápe. Často nevidí svoj zmysel.

Pri športových zápoleniach býva finále. Je z latinského slova a znamená koniec. Koniec korunuje celé športové snaženie. A mal by aj náš život, lenže našim koncom je smrť. A to by mal byť náš cieľ? Žiaľ je. Starí múdri Rimania mali heslo: Quidquid agas prudenter agas et respice ad finem. A tu je problém. Možno by sme aj múdro konali, keby sme mali dobrý cieľ. Lenže, ak cieľom je: Prach si a na prach sa obrátiš, potom je múdre ak jeme a pijeme, lebo zajtra aj tak zomrieme - ako ironicky hovorí sv. Pavol.

Panna Mária je v tomto pre nás poučením v dvoch smeroch:

  1. Život nekončí smrťou
  2. Dáva príklad ako múdro žiť.

1.Mária prekročila prach smrti. Je nanebovzatou. To znamená, že je nádejou pre nás. Mária jednoducho žije a je slávna. Veď si ju pripomíname aj po 2 000 rokoch! Sláva je v našom jazyku odvodená od „slova“. Slávny je ten o kom sa hovorí. V prípade Márie sú to len slová? Tu sa to láme. Mária neostala iba pri slovách. Ona konala. Je pre nás vzorom.

2. Učí ako to robiť, aby sme došli do cieľa – dáva nám príklad.

Pomáha nám v tom aj dnešný sviatok Návšteva preblahoslavenej Panny Márie. Mária nezaspala na vavrínoch. Keď sa dozvedela, že Alžbeta čaká dieťa, ponáhľa sa jej pomáhať. Pristavme sa pri tom. Mohla sa vyhovoriť: Čakám dieťa, cesta je dlhá a nebezpečná, môže sa nám niečo stať (musí uvažovať aj za dieťa)... Ona ide aby pomohla.

Ide a vidí, že je na ceste Božej. Vžime sa do jej myslenia. V ušiach jej cestou rezonujú slová anjela Gabriela, ktorý jej povedal, že hoci je panna bude matkou. Evanjelista píše ďalej: V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji. Vošla do Zachariášovho domu a pozdravila Alžbetu.

A tu Mária zažila veľké prekvapenie: Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom: „Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne? Lebo len čo zaznel tvoj pozdrav v mojich ušiach, radosťou sa zachvelo dieťa v mojom lone. A blahoslavená je tá, ktorá uverila, že sa splní, čo jej povedal Pán.“

Mária bola odmenená za to, že koná skutok lásky. Uvedomuje si, že zvestovanie od Gabriela nebol sen, že to je úžasná realita. Ide pomáhať a Boh pomohol jej. Preto začne spontánne velebiť Boha.

Vidíme, že veľký cieľ sa spĺňa malými, postupnými krokmi. Áno, aby sme dosiahli slávu v Božom kráľovstve – čo je veľký cieľ nášho života, robíme postupné kroky – aj keď malé. Kroky lásky. A vtedy nás Boh požehná. Budeme mať zmysle a cieľ života.

Takto to vidí Cirkev, ktorá nám v druhom čítaní ponúkla slová sv. Pavla: Bratia, láska nech je bez pretvárky... Milujte sa navzájom bratskou láskou, predbiehajte sa vzájomne v úctivosti, v horlivosti neochabujte, buďte vrúcneho ducha, slúžte Pánovi.

Turzovka, 2.7.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.