Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Tim 3, 10-17, Mk 12, 35-37 

Kedy ste si sadli k Svätému písmu, aby vás obohatilo, usmernilo váš život?

Pre Timoteja, ktorému písal sv. Pavol, jeho list nám zaznel pri dnešnej sv. omši, to bolo samozrejme. Čítame tam: Od útleho detstva poznáš Sväté písma, ktoré ti môžu dať poučenie na spásu skrze vieru, ktorá je v Kristovi Ježišovi.

Pekne vysvetľuje dôvod prečo by sme mali čítať Písmo: Celé Písmo je Bohom vnuknuté a užitočné na poúčanie, na usvedčovanie, na nápravu a na výchovu v spravodlivosti, aby bol Boží človek dokonalý a pripravený na každé dobré dielo.

Lenže čítať a čítať je rozdiel. V evanjeliu sme počuli, že zákonníci čítali Písmo, poznali ho a predsa mu nerozumeli. Neprijali Ježiša za Mesiáša.

Naše čítanie Písma by nás malo viesť k takému nasledovaniu ako Timoteja, ktorého Pavol chváli: Milovaný, ty si nasledoval moje učenie, spôsob života, plány, vieru, zhovievavosť, lásku, trpezlivosť, prenasledovania a utrpenia...

Tak ako? Vedie nás čítanie Písma k poznaniu učenia? Pavol tam spomína, že Timotej prebral spôsob života, ďalej plány – to sa mi páči. Plánoval život podľa Pavla a tým podľa Ježiša. Ďalej: lásku, trpezlivosť. Sme láskaví, trpezliví? Ak áno, potom čítame správne Písmo. A čo povedať o prijatí prenasledovania a utrpenia, lebo ako tvrdí Pavol všetci, čo chcú žiť nábožne v Kristovi Ježišovi, budú prenasledovaní.

Des máme spomienku na sv. Bonifáca. Jedna zaujímavosť: Minulý týždeň v stredu sme spomínali na sv. Augustína z Canterbury. Roku 597 ho svätý Gregor Veľký poslal hlásať evanjelium do Anglicka. Za osem rokov sa mu podarilo evanjelizovať Anglicko natoľko, že v roku 719 pápež Gregor II. posiela Bonifáca hlásať evan­jelium germánskym kmeňom na území dnešného Nemecka.

 Ako je možné, že sa v Anglicku tak zakorenila viera, že odtiaľ prichádzajú misionári späť do Európy? Písmo poznali a aj ho žili.

Pozrime si znova ako Timotej nasledoval Pavla a inšpirujme sa!

Turzovka, 5.6.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.