Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 6, 1-4. 8, Hebr 2, 10-18, Jn 17, 1-2. 9. 14-26

Na Slovensku sa od roku 2014 slávi nový sviatok Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza.

Veriaci ho budú sláviť každý rok vo štvrtok po Zoslaní Ducha Svätého. V tomto roku sviatok pripadá na 4. júna. O zavedení sviatku rozhodla Konferencia biskupov Slovenska, ich rozhodnutie potvrdila dekrétom 11. 10. 2013 Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Nový sviatok nie je prikázaný. Má stupeň slávenia sviatok (stupne sú - ľubovoľná spomienka, spomienka, sviatok, slávnosť).

"Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí v júli 2012 v liste adresovanom konferenciám biskupov oznámila rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. povoliť konferenciám biskupov, ktoré o to požiadajú, zapísať do ich partikulárnych kalendárov sviatok „Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza“ na štvrtok po slávnosti Zoslania Ducha Svätého. Na Slovensku sa teda každý rok vo štvrtok po Zoslaní Ducha Svätého sláviť sviatok Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza," uviedla Liturgická komisia Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Aktuálnu možnosť zaviesť sviatok Krista Veľkňaza je podľa nej potrebné chápať v línii Svetového dňa modlitieb za posväcovanie kňazov, ktorý zaviedol blahoslavený Ján Pavol II. a v duchu Roku kňazov sláveného na podnet Svätého Otca Benedikta XVI. Ide o dôležité iniciatívy podporujúce svätosť života duchovenstva a povolania na sviatostné kňazstvo.

Tento sviatok sa už niekoľko rokov slávi v niektorých reholiach a krajinách, a to s bohatým duchovným ovocím, pričom vyzýva celú Cirkev, aby rozjímala o svätosti a kráse Kristovho kňazstva, oduševňuje všetkých veriacich v ich úsilí o svätosť, podnecuje k intenzívnej modlitbe za posvätenie duchovenstva a pobáda tých, ktorí sú povolaní skrze sviatosť posvätného stavu k služobnému kňazstvu, aby sa neochvejne a verne usilovali o osobné posväcovanie, v úplnom odovzdaní sa Bohu a Cirkvi. Formulár svätej omše o Našom Pánovi Ježišovi Kristovi, najvyššom a večnom kňazovi sa doteraz nachádzal v Rímskom misáli medzi votívnymi omšami a jeho pôvod siaha k encyklike pápeža Pia XI. o katolíckom kňazstve Ad Catholici Sacerdotii (20. decembra 1935), ktorá viedla k významnému posilneniu spirituality a posväcovania katolíckeho duchovenstva, a ktorej mnohoraké ovocie sa pretavilo do dekrétu Druhého vatikánskeho koncilu Presbyterorum Ordinis. 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.