Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

O jeho pôvode a mladosti nevieme nič.

Roku 596 bol predstaveným benediktínskeho kláštora sv. Andreja v Ríme. V tom istom roku ho pápež Gregor Veľký posla spolu so štyridsiatimi mníchmi do Anglicka. Cestou do Anglicka prijí­ma vo Francúzsku biskupskú vysviacku. Už roku 601 stáva sa arcibiskupom v Canterbury južne od Londýna a prímasom Anglicka. Zomiera 26. mája roku 604 alebo 605. Cirkev ho uctieva ako apoštola Anglicka.

CESTOVNÝ PRÍKAZ: — « NA TVOJE SLOVO... »

Brat Augustín žil si spokojne v benediktínskeho kláštore svätého Ondreja v Ríme. Bol opátom, bratia boli spokojní. Zrazu ako blesk z čistého neba vyzval ho pápež Gregor Veľký r. 596, aby sa postavil v čelo štyridsiatich misionárov a šli ako Božia výprava dobýjať Božie kráľovstvo k Anglosasom.

Brat Augustín sa zachvel. Vedel, kto sú Anglosasi. Národ ešte pohanský! Žili zväčša roztrúsení v kmeňoch a na­vyše boli nepriateľskí voči cudzincom a novému náboženstvu. Už sama plavba po mori veštila istú smrť od pirátov.

Kráľ Anglosasov, Ethelbert, bol pohan, hoci manželku mal kresťanku, franskú princeznú Bertu. Augustín, tak po ľudsky berúc, mal veľmi malé výhľady na úspech.

Vyzval ho však sám pápež! Bol to Boží «cestovný príkaz!» Cítil sa slabý, malý, nesúci, ako kedysi Peter po neúspechu nočného rybolovu. Pán mu však práve v tejto chvíli slabosti zavelil: «Spustite siete na lov!» Vieme, čo sa stalo potom...

Dnes sa dozvedáme, ako splnil cestovný príkaz z Božej vôle brat Augustín. Dňa 2. júna r. 597 na Turíce pokrstil kráľa Ethelberta. Na Vianoce pokrstil už ako biskup viac ako 10.000 Anglosasov. Sieť sa trhala... Pápež mu musel poslať ďalšiu posilu Božích rybárov — misionárov! S touto skupinou mu Gregor Veľký poslal aj arcibiskupské palium. Augustín sa usadil v Canterbury, kde arcibiskupské sídlo zmenil v kláštor. Staval chrámy, po celom Anglicku i rozširoval biskupské sídla a kláštory. Všade dbal o pokoj, o spolunažívanie Britov s Anglosasmi. Keď zomieral 26. mája r. 604 alebo 605, kvitlo už kresťanstvo v celej zemi.

Pane, ako uvažujem nad požehnanou prácou brat Augustína, uvedomujem si jedno: zázračná je sila poslušnosti?

Kto poslúcha, ten dokazuje, že sa celkom podrobuje Božej vôli. Vtedy ustúpi človek a koná Boh. Boh nikdy nechce zlo.

Podľa učenia viery poznám neomylnosť pápeža v učení viery a mravov; podľa ducha evanjelia poznám neomylnosť toho kto poslúcha!

A preto, Pane: «Hovor, disponuj, dávaj príkazy...,na tvoje slovo spustíme sieť!»

KONÁM

Znelka dňa: «Ži vo mne poslušný Ježiš». Pomodlím sa za zjednotenie anglikánov s Rímom.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.