Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 1, 15-17. 20-26

Náhradník – sv. Matej.

Zaujímavé, mne vždy pri tomto apoštolovi napadne slovo „náhradník“ a tým meno Garrincha (1933-83). Prečo? Bolo to na majstrovstvách sveta 1962 v Chile. V základnej skupine sme hrali so slávnou Brazíliou so slávnym Pelém. Bolo to na začiatku zápasu, keď Pelé dostal loptu k postrannej čiare. Miesto nejakého virtuózneho futbalového kumštu však ukázal grimasu bolesti. Seklo ho v chrbte. Keď to videl náš Masopust, gavaliersky kopol loptu do autu, aby mohli túto hviezdu ošetriť a vlastne vystriedať. Nastúpil náhradník Garrincha. Z náhradníka sa stala hviezda majstrovstiev.

Keďže ide o zaujímavý príbeh (z futbalu jeden z najzaujímavejších) pre čitateľov na www pripájam (svojich poslucháčov v kostole týmto vôbec nezaťažujem):

 Začiatky Garrinchovho pôsobenia v Botafogo neboli vôbec jednoduché. Keď sa prvýkrát objavil na tréningu, prizerajúci fanúšikovia dostali záchvat smiechu. Tento mladík im rozhodne nepripomínal futbalového kúzelníka. Keď bežal po ihrisku, prevaľoval sa zo strany na stranu a diváci si mysleli, že je postihnutý. Už od narodenia mal fyzický handicap, jeho pravá noha bola o osem centimetrov kratšia ako ľavá. Preto aby sa mohol udržať na nohách, chodiť a behať, musel ľavú nohu vytáčať do strany.

Od detstva pracoval v textilke a keď ho prvý raz zobrali na tréning a dali mu kopačky, vraj to boli prvé topánky, ktoré mal obuté. Na majstrovstvách sveta v r. 1962 sa ako náhradník stal spolu s našim V. Schrojfom najväčšou hviezdou. Tá však pomaly zhasínala. Prišli zranenia a problémy.

V roku 1968 Garrincha pod dohľadom jedného z lekárov Flamenga začal znova trénovať. Tréningy mal aj trikrát denne a za necelé tri mesiace zhodil 12 kíl. Garrincha mal hrať proti Vasco-da-Gama. Na Maracane vypuklo šialenstvo. Ulice mesta sa zaplnili davom ľudí, ktorí chceli vidieť Garrincha znova v akcii. Keď boli v priebehu niekoľkých minút všetky lístky vypredané, rozhodlo sa vedenie otvoriť všetky brány a divákov vpustiť zadarmo. Viac než sedemdesiat tisíc fanúšikov čakalo na veľký sviatok - na návrat slávneho Garrincha. Po pár minútach prišiel okamih, na ktorý fanúšikovia čakali niekoľko rokov. Garrincha dostal presnú prihrávku, krásne spracoval loptu a na okamih sa zastavil vo svojej tradičnej póze. Potom obohral súpera a strelil nádherný gól. Po zápase sa Garrincha v šatni rozplakal radosťou. Zase dokázal, že "Radosť ľudu" (tak sa volá film, ktorý o ňom natočili) nie je len prázdna fráza ...

Na zápas šíriteľov evanjelia so zvyškom sveta nastúpil tiež náhradník – Matej. Nastúpil miesto zradcu Judáša.

Boli ste už v pozícii náhradníka? Možno v inej pozícii, ako o nej spieva Kristína: Keď budeš stať s inou pri oltári... Keď ste boli len druhí, či na ďalšom mieste. Ak ste to zažili viete pochopiť dnešného oslávenca.

Pri výbere náhradníka po zradcovi Judášovi sa stanovili takéto kritéria: Treba teda, aby sa z týchto mužov, čo boli s nami celý čas, keď medzi nami žil Pán Ježiš, počnúc Jánovým krstom až do dňa, keď bol od nás vzatý, aby sa jeden z nich stal s nami svedkom jeho zmŕtvychvstania. Teda Matej chodil s Pánom od krstu, celý čas. Možno čakal, keď si volil Pán svojich apoštolov, že padne jeho meno – bude nominovaný – a nič! Nominovaný zradil, náhradník vydržal, a bol zaradený medzi dvanástich.

Od tej chvíle sa stal plnohodnotným apoštolom. Bol židovského pôvodu a zrejme patril medzi sedemdesiatich dvoch učeníkov. Spolu s apoštolmi prijal v deň Turíc Ducha Svätého. Podľa tradície hlásal evanjelium najprv v Judei, ale o ďalších miestach niet správ. Podľa mienky Nicefora kázal a podstúpil mučenícku smrť v Etiópii alebo v južnom Egypte, podľa iných prameňov zase v Palestíne. Jeho symbolom je sekera, pretože podľa legendy ho ukameňovali, no nebol ešte mŕtvy, keď k nemu pristúpil rímsky vojak a sekerou mu odťal hlavu.

Turzovka, Vršek, 14.5.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.